Güney Afrika muhalefeti ülkedeki zirveyi işaret etti: Putin’i burada yakalayabilirsiniz!

Güney Afrika muhalefeti ülkedeki zirveyi işaret etti: Putin’i burada yakalayabilirsiniz!

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde muhalefet, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Rusya lideri Putin hakkında yakalama kararının, ülkenin ev sahipliği yapacağı BRICS Zirvesi'nde uygulanmasını talep etti.

Güney Afrika’nın ana muhalefet partisi olan Demokratik İttifak (DA), geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna işgalindeki savaş suçları nedeniyle aldığı kararın, ülkenin ağustos ayında ev sahipliği yapacağı BRICS Zirvesi'ne katılması durumunda uygulanması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'ya çağrıda bulunan DA lideri John Steenhuisen, bu durumda Putin'e gelmemesinin tavsiye edilmesi gerektiğini belirterek, gelmesi durumunda ise hukukun üstünlüğü ve anayasal ilkelere bağlılık gereği UCM'nin kararının infaz edilmesinin zaruri olduğunu kaydetti.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'le BRICS ülkeleri grubunda yer alan ve bu yıl BRICS dönem liderliğini üstlenen Güney Afrika'nın Putin’i yakalama kararını uygulamayacağı tahmin ediliyor.

DAHA ÖNCE UYGULAMADI

Roma Anlaşması'na taraf ülkeler arasında yer alan Güney Afrika, UCM'nin aldığı karar gereği Putin'i tutuklayıp Lahey'e göndermekle yükümlü bulunuyor. Ancak Güney Afrika, 2015'te ev sahipliği yaptığı Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan dönemin Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkındaki yakalama kararını uygulamamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN