Ortadoğu’da gerilim tırmanıyor. İsrail Hava Kuvvetleri, İran’a yönelik büyük bir askeri operasyona hazırlık yapıyor. İsrail basını, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin desteğiyle İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenlenebileceğini yazdı. Suriye’deki askeri hedeflere yönelik yoğun hava saldırıları, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltiyor.
İsrail’de yayınlanan Haaretz’e göre, üst düzey bir askeri yetkili, geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri'nin "büyük bir göreve" hazırlandığını söyledi.
İsrail Yemen'den gelen İHA'yı durdurdu
Askeri yetkili, bu hazırlığın hedefinde İran olduğunu ve seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran’a yönelik muhtemel saldırısına destek verme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. İsrail medyası, İsrail ordusunun bu görevi "tarihi bir fırsat" olarak gördüğünü ve İran'a yönelik askeri operasyonların genişletilmesinin gündemde olduğunu yazdı.
ASKERİ ANALİZLER VE OPERASYON PLANLARI
İsrail'in Kanal 13 askeri muhabiri Or Heller, gözlerin İran’a çevrildiğini ve ordunun nükleer tesisleri hedef alabileceğini kaydetti. Aynı şekilde Yedioth Ahronoth ve i24 News askeri analisti Yossi Yehoshua, Suriye üzerinden oluşturulabilecek bir askeri koridorun İsrail’in işini kolaylaştırabileceğini belirtti.
Yehoshua, İsrail'in bu tür saldırıların İran’ı nükleer programını hızlandırmaya teşvik edebileceğinden de endişe ettiğini dile getirdi. ABD’nin desteğinin bu operasyonlar için hayati olduğunun altını çizdi.
İSRAİL’İN HAVA SALDIRILARI VE HAZIRLIKLARI
İsrail basınına göre, İsrail Hava Kuvvetleri, olası operasyonlara hazırlık amacıyla Suriye’deki askeri hedeflere yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Bu saldırılarla Suriye hava savunma sisteminin yaklaşık %80’inin etkisiz hale getirildiği iddia edildi.
Son günlerde Suriye'de Esad rejiminin düşmesiyle birlikte İsrail, Suriye'nin farklı bölgelerindeki askeri hedefleri bombalamaya devam etti. 1974’te imzalanan Suriye ile çatışmasızlık anlaşmasının çökmesi ve İsrail ordusunun Golan Tepeleri'ndeki silahsızlandırılmış bölgeye konuşlanması, uluslararası kınamalara yol açtı.