Haiti yargısı baskılara dayanamadı: Cumhurbaşkanına suikast davasına ABD bakacak

Haiti yargısı baskılara dayanamadı: Cumhurbaşkanına suikast davasına ABD bakacak

Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin davasına bakan yargıçlara yönelik tehdit ve gözdağı sonrasında fiilen durma noktasına gelirken, kilit zanlılar yargılanmak üzere ABD'ye gönderildi.

Haitili yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, ülkenin eski lideri Jovenel Moise suikastıyla ilgili dört zanlı, yargılanmak üzere ABD'ye sevk edildi.

SUİKASTTE YER ALAN KRİTİK DÖRT İSİM

Gözaltındaki şüpheliler arasında, Moise'nin 7 Temmuz 2021'de başkent Port-au-Prince yakınlarındaki evinde 12 kez vurulmasının ardından ilk tutuklananlar arasında yer alan iki Haitili-Amerikalı 37 yaşındaki James Solages ve 57 yaşındaki Joseph Vincent yer alıyor.

Ayrıca yetkililerin kilit oyuncu olarak tanımladığı yaşlı bir papaz, doktor ve iş insanı olan Christian Emmanuel Sanon da suçlanıyor. ABD’ye gönderilen dördüncü zanlının, davada suçlanan yaklaşık iki düzine eski Kolombiyalı askerden biri olan 44 yaşındaki Kolombiya vatandaşı German Rivera Garcia olduğu belirlendi.

BELGEDE SAHTECİLİK DETAYI

ABD Adalet Bakanlığı, Rivera, Solages ve Vincent ile birlikte ülke dışında cinayet işlemek ve kaynak sağlamak gibi suçlamalarla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Sanon, ABD'den mal kaçırmak için komplo kurmak ve devlete yanlış bilgi vermekle suçlanıyor. Mahkeme belgeleri, Haiti'ye 20 balistik yelek sevk ettiğini, ancak sevk edilen ürünlerin "tıbbi röntgen yelekleri ve okul malzemeleri" olarak tanımlandığını gösteriyor.

Dört kişinin ABD’nin Florida eyaletinde mahkemeye çıkması beklenirken, davayla ilgili toplam yedi zanlı ABD'de gözaltında bildiriliyor. Bununla birlikte, davayla ilgili onlarca kişi Haiti'deki bir hapishanede bulunuyor.

BEŞ YARGIÇ DEĞİŞTİ

Haiti'de dava fiilen durma noktasına geldi ve yerel yetkililer, dört yargıcın kişisel nedenlerle görevden alınmasının veya istifa etmesinin ardından geçen yıl cinayeti soruşturmak üzere beşinci bir yargıcı aday gösterdi.

Associated Press'e konuşan bir yargıç, hayatından endişe duydukları için ailesinin davayı almamasını istediğini söyledi. Başka bir yargıç ise, bir yardımcısının biri öldürülmesinden sonra görevinden ayrıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN