Cumhurbaşkanı adayının öldürülmesine ilişkin altı Kolombiyalı gözaltında: Ekvador’daki suikast Haiti lideri Moise’yi hatırlattı

Cumhurbaşkanı adayının öldürülmesine ilişkin altı Kolombiyalı gözaltında: Ekvador’daki suikast Haiti lideri Moise’yi hatırlattı

Ekvador’da seçim öncesi anketlerde önde giden ve ‘yolsuzluk ve suç çetelerine karşı’ duruşuyla bilinen cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio’ya yönelik suikaste ilişkin soruşturmalar sürerken, olaya ilişkin altı Kolombiyalının gözaltına alındığı bildirildi.

Ekvador’da seçimlere günler kala gerçekleştirilen cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio'ya yönelik suikastla bağlantısı olduğu düşünülen altı Kolombiyalı gözaltına alındı.

i5-1.jpg
Cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio

Ekvador İçişleri Bakanı Juan Zapata, saldırıyı "20 Ağustos seçimlerini sabote etme amacıyla yapılmış terör niteliğinde siyasi suç" olarak tanımladı. Polis raporunda, gözaltına alınanların bir örgüte mensup olup olmadığı hakkında bilgi verilmezken Zapata, zanlıların organize suçla ilişkili olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Kolombiya vatandaşlarının cinayete karışması, 26 Kolombiyalı ve iki Haiti-ABD’liden oluşan bir grup tarafından evinde öldürülen Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin 2021'de öldürülmesini akıllara getirdi.

i5-3.jpg
Suikaste kurban giden Haiti lideri Jovenel Moise

‘SEÇİMİ SABOTE ETME GİRİŞİMİ’

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, suçun açıkça seçimi sabote etme girişimi olduğunu, ancak ulusal olağanüstü hal ortamında da olsa oylamanın 20 Ağustos'ta planlandığı gibi yapılacağını söyledi.

Üç günlük yas ilan eden Lasso, Perşembe günü ABD Federal Soruşturma Bürosundan soruşturma için yardım istediğini ve önümüzdeki saatlerde ülkeye bir heyetin geleceğini söyledi.

TEHDİT ALDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Seçim kampanyası ekibi, Villavicencio'nun, başkent Kito'da katıldığı bir etkinlik sonrası aracına bindiği sırada saldırgan tarafından başına 3 el ateş edilerek öldürüldüğünü duyurmuştu. Ekvador Başsavcısı, saldırıyı düzenleyen şüphelinin güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada vurulduğunu ve ağır yaralanması nedeniyle öldüğünü bildirmişti.

i5-2.jpg

Saldırıda ayrıca, aralarında bir milletvekili adayı ve 2 polis memurunun da bulunduğu, 9 kişinin yaralandığı kaydedilmişti. Villavicencio, Ekvador'da faaliyet gösteren uluslararası organize suç grubundan biri olan Meksika'nın "Sinaloa Karteli" liderleri de dahil olmak üzere çok sayıda kişiden ölüm tehdidi aldığını söylemişti.

UYUŞTURUCU TİCARETİNİN GEÇİŞ NOKTASI

Peru ve Kolombiya'ya komşu Ekvador, bu ülkelerden yapılan uyuşturucu ticaretinde geçiş noktası olarak kullanılıyor. Ülkede, uyuşturucu çeteleri yoğun faaliyet gösteriyor. Ülkede uyuşturucu çetelerinin bölgesel mücadeleleri nedeniyle her yıl çok sayıda kişi yaşamını yitiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN