Hamaney'den hükümete 'yaptırım' mesajı: Ekonomiyi bağlamayın

Hamaney'den hükümete 'yaptırım' mesajı: Ekonomiyi bağlamayın

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, geçim sıkıntısı ve ekonomik problemleri kabul eden bir konuşma yaptı. Hükümete yaptırımlarla ilgili mesaj veren Hamaney, "“Yaptırımların kaldırılması için çalışmayın demiyorum ama sizden ülkeyi yaptırımların bize zarar veremeyeceği şekilde yönetmenizi istiyorum" dedi.

İran'da 1979'da iktidara gelen Ayetullah Humeyni rejimi, devrim esnasında ABD elçiliğinin basılması nedeniyle Washington'la yükselen tansiyon düşmeyince, Batı karşıtı bir dış politika inşa etti. Bölgede aktif rol oynayan ve İsrail'e karşı takındığı sert tutumla bilinen İran rejimi, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından sert yaptırımlara tabi tutuldu. Yaptırımların altında ezilen ülke ekonomisine petrol de çare olamazken, gelen hükümetler krizden çıkış için bir çok yol denedi ancak hiçbiri kesin başarıya ulaşamadı.

Humeyni'nin ölümünün ardından yerine geçen İran'ın dini lideri Ali Hamaney, yaptırımların kaldırılması için mücadele edilmesini ancak ülkenin ekonomisinin yaptırımlardan etkilenmeyecek bir hale getirilmesini istedi. Yaptığı konuşmada yetkililere seslenen Hamaney, "“Ekonomimizi güçlendirmenin en önemli yolu olan bilgiye dayalı ekonomiyi geliştirme yolunda adımlar atmalıyız" dedi.

"BİR ANDA ELE ALMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Şarkul Avsat'ta yer alan bir habere göre, konuşmasında, geçim sıkıntısı, yüksek emtia fiyatları ve yüksek enflasyon dahil olmak üzere tüm ekonomik sorunların hepsini bir anda ele almanın mümkün olmadığını kaydeden dini lider, "Bu sorunların acilen çözülmesinde ısrarcı olmak gerçekçi bir tutumu yansıtmaz" diye konuştu.

Yetkililerden ülke ekonomisinin yaptırımlara bağlanmamasını isteyen dini lider, şunları söyledi:

"Ekonomimizi yaptırımlara bağlamamalıyız. ABD’nin yaptırımlarına rağmen ekonomik ilerleme mümkün. Yaptığımız gibi dış ticareti geliştirmek, bölgesel anlaşmalar yapmak, petrol ve diğer alanlarda başarılar elde etmek mümkün."

NÜKLEER ANLAŞMA SAĞLANMAK ÜZEREYDİ

2017'de Beyaz Saray'ın başına geçen Donald Trump, İran'la yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi. Bunun üzerine İran da anlaşmayı feshetti. Joe Biden başkan seçilmesinin ardından anlaşmayı tekrar sağlamak istediğini ancak ilk önce İran'ın anlaşmaya geri dönmesini istedi. Öte yandan İran, anlaşmadan çıkan tarafın kendileri olmadığını, bu durumda ilk adımın Washington yönetimi tarafından atılması gerektiğini söyleyerek Biden'ın bu talebine olumsuz yanıt verdi.

Nihayet masa başına oturan taraflar, 'neredeyse eksiksiz' bir anlaşmaya varmak üzereyken Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi müzakereleri durdurdu. Nükleer anlaşmaların yeniden sağlanması ise İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını sağlayabilir ve ülkenin olağan bir ekonomiye kavuşması mümkün olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN