Hırvatistan, Schengen bölgesine katıldı

Hırvatistan, Schengen bölgesine katıldı

AB üyesi ülkeler Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Schengen Bölgesi'ne dahil edilmesi konusunda uzlaşmaya vardılar. Bulgaristan ve Romanya ise bu anlaşmanın içine dahil edilmedi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan ülkeler Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023 gününden itibaren Schengen Bölgesi'ne dahil edilmesi konusunda anlaşma sağladılar.

AB Dönem Başkanlığının lideri Çekya'dan perşembe günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen açıklamada, Bulgaristan ve Romanya'nın ise Schengen Bölgesi'ne dahil edilmeleri konusunda AB ülkeleri arasında görüş birliğinin sağlanamadığı duyuruldu.

ÜÇ ÜLKE OLACAĞI DÜŞÜNÜLÜYORDU

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, daha önceki zamanlarda karar verilmesi üzerine üç ülkenin birden Schengen Bölgesi'ne dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. AB Komisyonu da Bulgaristan ve Romanya'nın Hırvatistan ile beraber söz konusu bölgeye dahil edilmeleri gerektiği konusunda ısrarcı.

Fakat Avusturya ve Hollanda ülkeleri ise bu duruma karşı. İki ülke, Romanya ve Bulgaristan'a Schengen kapılarının açılması ile birlikte Balkanlar üzerinden AB'ye yoğun bir sığınmacı göçü olacağından endişe duyuyor.

Avrupa'da sınır denetimi gerçekleştirilmeden ülkeler arasında seyahat olanağı sağlayan Schengen Anlaşmasına halen 22 AB ülkesi ile AB üyesi olmayan İsviçre, Liechtenstein, Norveç ve İzlanda dahil. Schengen Bölgesi dünyada en geniş seyahat özgürlüğünün bulunduğu alan olarak kabul ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN