Hitler’in dedesi Yahudi miydi? Lavrov'un açıklaması tartışmaları yeniden tetikledi

Hitler’in dedesi Yahudi miydi? Lavrov'un açıklaması tartışmaları yeniden tetikledi

Hitler’in Yahudi bir büyük babası olduğu yönündeki spekülasyonlar 1920’li yıllardan beri yapılıyor. Yüzyıllık geçmişi olan bu efsane sürekli tekrarlanıyor ancak bu tezi destekleyecek bir belge hiçbir zaman ortaya çıkmadı. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un “Yanılabilirim. Ama Hitler’in Yahudi kanı vardı‘‘ açıklaması ise tartışmaları yeniden tetikledi.

KARAR / ALMANYA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un son olarak İtalya televizyonunda tekrarladığı “Yanılabilirim. Ama Hitler’in Yahudi kanı vardı‘‘ şeklindeki iddiası yıllardır tekrarlanan, ''Hitler’in büyük babası Yahudi'' tezviratlarını yeniden gündeme taşıdı.

Spiegel Online sitesi yüzyıllık tarihi olan bu söylentiler hakkında bir yazı yayınladı. Hitler’in büyük babasının Yahudi olduğu iddiaları 1920’li yıllardan beri yapılıyor. Bu iddiaların temel kaynağı ise 1920’li yıllarda Hitler’in siyasi rakipleri. Hitler karşıtları Hitler’i o dönem siyasi bir söylem olarak revaçta olan antisemit söylemlerle engellemeye çalışmış.

İDDİANIN ÇIKIŞ NOKTASI HİTLER’İN SOYAĞACINDAKİ BOŞLUK

Hitler’in Babası (Hitlers Vater) isimli bir kitap yazan emekli profesör Roman Sandgrube Hitler’in kökenlerinde Yahudi izlerinin olması iddiasının tutmasının komik hatalar ve yanlış anlamalar sonucunda yaygınlaştığını söylüyor.

İddianın çıkış noktası Hitler’in soyağacındaki boşluk. Hitler’in babası Alois evlilik dışı bir ilişkiden dünyaya geldi. Köyün papazı bu doğumu kayıtlara geçirirken 1837 yılında doğan Aolis’in babası hanesini boş bırakmış. O yıllarda sıkça karşılaşılan normal bir durum.

ALOİS’İN HİTLER’İ TERCİH ETMESİNİN NEDENİ HALA BİLİNMİYOR

Ancak Hitler 1920’lı yıllarda siyaset sahnesine çıkınca sadece karşıtları değil taraftarları da Hitler’in soyağacı ile ilgilenmeye başlamış. Hitler’in babası Alois, Schicklgruber olan soy ismini 1876 yılında Hitler olarak değiştiriyor. Bu Alois’in annesi Maria Anna Schicklgruber’in ölümünden 30 yıl ve kendisini resmi evlat olarak kabul etmeyen üvey babası Johann Georg Hiedler’in ölümünden 20 yıl sonra olur. Alois’in soy isim olarak Hiedler değil de Hitler’i tercih etmesinin nedeni ise hala bilinmiyor.

Siyasi görüşlerinin merkezine ari bir ırkı koyan, soy kayıtlarını ön plana çıkaran bir liderin kendi soy kütüğündeki boşluk spekülasyonları tetikliyor. Nedeni tespit edilemeyem boşluk, büyük babası Yahudi’ydi tezviratına imkan sağlıyor. İlk saldırıyı uzaktan yeğeni olan William Patrick Hitler yaptı. William, Hitler’e kendisine finansal destek sağlamaması halinde soyunda Yahudi olduğunu kamuoyuna duyuracağı yönünde imalı tehditler yaptı. Bu tehdit fazla ilgi görmedi Hitler sonraki yıllarda kendisi hakkında ‘En aşağılık akrabalarımdan birisi’’ ifadesini kullanacaktı.

1-001.jpg

Spekülasyonlara zemin hazırlayan bir başka olay ise Hitler’in 1932 yılında kendi kökenleri hakkında yaptırdığı araştırmadaki bir yanlışlık. Neue Züricher gazetesi bu araştırma sonuçlarında Hitler’i soyağacında Katharine Salomon diye bir isim olduğunu yayınladı. Bu isim kısa bir süre sonra Maria Hamberger olarak düzeltildi. Sandgruber, Hitler’in ataları arasında Salomun isminin kesinlikle bulunmadığını belirtiyor. Ancak bu yanlışlık spekülasyonların artmasını daha da hızlandırıyor.

Spekülasyonların bir başka kaynağı ise Nürnberg Mahkemeleri sonucu asılarak öldürülen Hitler’in avukatı Hans Frank’ın göz altındayken yazdığı hatıratı. Frank bu kitapta daha önce de anlatılan hikayeyi tekrarlıyor. Hitlerin babaannesi Maria Anna Schicklgruber’in Graz kendinde Frankenberger ya da Frankreiter isimli bir Yahudi’nin yanında aşçı olarak çalışıyor ve burada patronuyla yaşadığı gayri meşru ilişkiden Hitler’in babası doğuyor.

Ancak bu iddia tarihi gerçeklerler örtüşmüyor. Roman Sandgrube, Hitler’in babaannesinin Graz kentinde hiçbir zaman bulunmadığını söylüyor. Ayraca Graz o tarihde Yahudiler’in yaşamasına izin verilmeyen bir kent.

Buna benzer iddialardan birisi ise Salamon Rotschild isimli Viyana’da yaşayan ünlü Yahudi bankacısının Hitlerin büyükbabası olduğu iddiası. Ancak ne Hitler’in babaannesi Viyana’da bulunmuş ne de Rotschild babaannesinin yaşadığı kente gelmiş.

Hitler’in geçmişi hakkında birbiri ile çelişkili sayısız kitap yazıldı. Sayısız iddialar ortaya atıldı. Her yazılan kitap, çıkan yazı efsanenin daha da büyümesine neden oluyor. Ancak Hitler’in büyükbabasının Yahudi olabileceğine dair bir belge bu zamana kadar bulunamadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN