İki genci idam eden İran'a BM'den tepki: İdamları durdurun

İki genci idam eden İran'a BM'den tepki: İdamları durdurun

Birleşmiş Milletler (BM), İran'da 17 yaşındaki Hamidreza Azari ve 22 yaşındaki Milad Zohrevand'ın 24 Kasım Cuma günü idam edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada İran'ı kınayarak idam cezalarını durdurma çağrısı yaptı.

İran'da "ahlak polisi" tarafından yapılan gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar kapsamında 24 Kasım Cuma günü 17 yaşındaki Hamidreza Azari ve 22 yaşındaki Milad Zohrevand idam edilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Elizabeth Throssell yaptığı açıklamada, infazlardan dolayı üzüntü duyduğunu ve Tahran'a ölüm cezasını uygulamayı derhal bırakması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Sözcü Elizabeth Throssell yaptığı açıklamada, "Cinayetle suçlanan Hamidreza Azari'nin infazı, bu yıl İran'da çocuk suçlu olduğu iddia edilerek bir kişinin infaz edildiği bildirilen ilk infazdır" ifadesini kullanırken, Tahran'ın uluslararası sözleşmeler kapsamında, 18 yaşın altındaki kişiler tarafından işlenen suçlarda ölüm cezalarını ve bu cezaların uygulanmasını yasaklama yükümlülüğünü hatırlattı.

idam.jpg

İRAN, EN YÜKSEK ÖLÜM CEZASI RAKAMLARINA SAHİP

Sözcü Throssell, İran'ın özellikle uyuşturucuyla bağlantılı suçlarda en yüksek ölüm cezası rakamlarına sahip ülkeler arasında yer aldığını, azınlıkların ise orantısız bir şekilde ölüm cezasına çarptırıldığını belirterek, İran'ı ölüm cezası uygulamasını derhal durdurmaya ve bu cezanın kullanımına ilişkin bir moratoryum uygulamaya çağırdı. Throssell, moratoryum uygulana kadar ölüm cezasının yalnızca en ciddi suçlar için verilebileceğini, kasıtlı ve doğrudan ölümle sonuçlanan aşırı ağır suçlar için uygulanabileceğini söyledi.

Sözcü
Throssell açıklamasında ayrıca "Hükümete, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını kullanan siyasi aktivistleri ve diğerlerini cezalandırmak için cezai prosedürler kullanmayı bırakması yönünde çağrıda bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

İran İnsan Hakları (IHR) örgütü ve Paris merkezli İdama Karşı Birlikte platformunun verilerine göre, İran'da geçen yıl en az 582 kişi idam edildi. Bu veri, 2015'ten bu yana kayıtlara geçen en yüksek sayı olurken, 2021 yılında ise ülkede 333 kişi idam edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN