İlk hamile mumyasının yüzü canlandırıldı

İlk hamile mumyasının yüzü canlandırıldı

Adli bilim adamları, ölümünden 2000 yıl sonra dünyanın ilk hamile antik Mısır mumyasının yüzünü 2D ve 3D teknikleri kullanarak yeniden yapılandırdılar.

‘Gizemli Kadın’ olarak bilinen mumyanın, hamileliğinin 28. haftasında, 20-30 yaşları arasında öldüğüne ve doğmamış bir bebek içerdiği bilinen ilk mumyalanmış insan örneği olduğuna inanılıyor. Ancak şimdi uzmanlar, MÖ 1. yüzyılda, mumya hayattayken neye benzediğini görmek için kafatasını ve vücudunun diğer kısımlarını kullandılar.

İtalyan adli antropolog ve Varşova Mumya Projesi üyesi Chantal Milani, “Özellikle kemiklerimiz ve kafatasımız bir bireyin yüzü hakkında çok fazla bilgi veriyor. Kemik yapısını kaplayan yüz farklı anatomik kurallara uyar, bu nedenle onu yeniden yapılandırmak, örneğin burnun şeklini oluşturmak için standart prosedürler uygulanabilir.

En önemli unsur, yüz kemiklerinin yüzeyindeki sayısız noktada yumuşak dokuların kalınlığının yeniden yapılandırılmasıdır. Bunun için dünya çapında istatistiksel verilerimiz var” dedi. 19. yüzyılın ortalarında Mısır’dan Polonya’ya getirilen ‘Gizemli Kadın’, ilk hamile antik Mısır mumyası olarak biliniyor. Varşova’daki uzmanlar, mumyanın 2021’de hamile olduğunu ve karnındaki fetüsün adeta ‘turşulaştığını’ keşfetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN