İran'da 'ahlak polisi' muamması: Ülkenin medyasından kafa karıştıran açıklama

İran'da 'ahlak polisi' muamması: Ülkenin medyasından kafa karıştıran açıklama

İran'da 'ahlak polisi' biriminin kaldırıldığını duyuran İran Genel Başsavcısı'nı İran devlet medyası yalanladı. Ahlak polisinin İçişleri Bakanlığı tarafından denetlendiğini söyleyen medyaya destek ülkenin Adalet Bakanlığı'ndan da geldi. İran Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada böyle bir kararın kendilerine iletilmediği bilgisi verildi.

Mahsa Amini'nin ülkenin 'ahlak polisi' tarafından öldürülmesinin ardından protestolar dünya çapında ses getirmiş, birimin kaldırılmasına yönelik hükümete tepkiler dört bir yandan gelmişti.

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, geçtiğimiz günlerde "Hibrit Savaşın Boyutlarının Açıklanması" konulu toplantıda konuştu.

Yargı Erki'nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini dile getiren Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır." dedi.

İRAN DEVLET MEDYASI 'KAPATILMADI' DEDİ

TRT'de yer alan habere göre, Arap yayın yapan Al-Alam devlet televizyonu, yabancı medyanın Montazeri'nin yorumlarını "protestolar sonucunda İslam Cumhuriyeti'nin başörtüsü ve din ahlakı konusundaki duruşundan geri adım atması" olarak tasvir ettiğini iddia etti.

Al-Alam, pazar öğleden sonra yaptığı açıklamada, "Ancak İran İslam Cumhuriyeti'nden hiçbir yetkili Rehberlik Devriyesinin kapatıldığını söylemedi" dedi.

ADALET BAKANLIĞI: KARAR BİZE İLETİLMEDİ

Öte yandan, ahlak polisinin lağvedilip edilmediği İran Adalet Bakanlığı halkla ilişkiler birimine soruldu. Birimden yapılan açıklamada, böyle bir kararın kendilerine iletilmediği bilgisi verildi.

Emniyet Teşkilatı da henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.

AHLAK POLİSİNİN KURULUŞU

İran Emniyet Teşkilatına bağlı olarak kurulan ahlak polisi, ilk olarak 2006 yılında görevine başladı. Başlangıçta kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları uyaran birim, daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya da başladı.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN