İran’da emekli maaşı paniği: Yunanistan 100 ada sattı, biz de yapalım

İran’da emekli maaşı paniği: Yunanistan 100 ada sattı, biz de yapalım

İran’ın SSK Genel Müdürü Padam, emeklilik sisteminin çöküşünü, ‘Yunanistan gibi adaları satmak zorunda kalabiliriz’ sözleriyle ifade edince medya ve kamuoyunda tartışmaları alevlendirdi. Hükümet, ‘vatan için canımızı feda ederiz’ açıklamasıyla Padam’ı görevden aldı.

İran’da hükümetin emekli maaşlarını ödeyemediğini ve bunun için Basra Körfezi’ndeki adaları satmak zorunda kalabileceklerini ifade eden Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürü Seccad Padam, görevden alındı. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürü Padam, bir açıklamasında, emekli maaşlarının ödenmesi için adaları satmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Bu konuda Yunanistan’ı örnek veren Padam, “Tek bir toprak parçası kaybetmemek için 300 bin şehit veren bizler, emekli maaşlarını ödemek için Kiş’i, Keşm’i ve Huzistan’ı satmak zorunda kalabiliriz. Yunanistan bu deneyimi yaşadı. Yunanistan, uluslararası sistemden borçlandığı emeklilik sisteminin taleplerini karşılayabilmek için 100 ada sattı, biz de o yola gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Padam’ın açıklaması hem ülke medyasında hem de kamuoyunda tepkilere yol açtı. Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, konuya ilişkin “İran, ülkesinin topraklarının bir kısmı için canını feda ettiğini gösterdi. Vatan için canımızı feda etmeyi evlerimizde, ailelerimizde ve okullarımızda öğrendik. Ekonomik sorunu olan her kişi ve kuruluş, bu sorunu kendisi telafi etmeli, Kiş ve Keşm’den bahsetmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyolog Muhammed Fazlı ise Twitter hesabında, “Vatan, Kiş ve Keşm adalarının satışından bahsetmek bile suçlanmayı ve cezalandırılmayı hak ediyor.” paylaşımını yaptı. Tepkiler üzerine Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı bir açıklama yaparak, Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürü Seccad Padam’ın “emekli sandıklarıyla ilgili asılsız ve ölçüsüz açıklamaları nedeniyle görevinden alındığını” duyurdu.

YAŞLILARIN YÜZDE 55’İ MAAŞTAN YOKSUN

En son nüfus sayımına göre, İran'da yaklaşık altı milyon emekli yaşıyor. Giderek daha fazla insan emeklilik yaşına ulaştıkça, bu sayı son yıllarda istikrarlı bir şekilde artıyor. İran'ın emeklilik yaşı erkekler için 60, kadınlar için 55, ancak yaşlıların yarısından fazlası emekli maaşı almıyor ve üçte birinden fazlası da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 2021'de İran Yüksek Sayıştay, emeklilerin yüzde 89'unun aylık 50 ila 100 milyon riyal (200 ila 300 ABD Doları) arasında maaş aldığını söyledi ve bunun, riyal tüm zamanların en düşük seviyelerine düştüğü için şu anda çok daha düşük olduğuna inanılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN