İrlanda'dan 'soykırım' kararı: Hüküm verecek durumda değiliz

İrlanda'dan 'soykırım' kararı: Hüküm verecek durumda değiliz

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının ardından gözler diğer ülkelere çevrildi. İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, 1915'te yaşananları 'soykırım' olarak kabul etmeyeceklerini açıkladı: Bu konuda hüküm verecek durumda olmadığımıza inanıyoruz.

Dışişleri Bakanı Simon  Coveney, İrlanda hükümetinin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımadığını açıkladı. 

İrlanda Parlamentosu'nda konu ile ilgili soru önergesine cevap veren Coveney "Söz konusu olayların soykırım olup olmadığı konusunda uluslararası bir fikir birliği yok ve ne AB ne de BM 1915'teki korkunç olaylarla ilgili bir tutum benimsemiş değil" dedi.

"1915 OLAYLARI BÜYÜK TRAJEDİ"

"Bu konuda hüküm verecek durumda olmadığımıza inanıyoruz" Convey, olayın 'soykırım' olarak kabul edilebilmesi için birtakım hukuki meselelerin ele alınması gerektiğini ve bu sürecin de birçok tarafın eylem ve niyetlerinin değerlendirilmesini içereceğini söyledi. 

Konuşmasında, İrlanda hükümeti olarak Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan büyük Ermeni nüfusun ölümüne neden olan 1915 olaylarını bir 'trajedi' olarak gördüklerini belirten Convey, Ermeni halkının acılarına saygı duyduklarını vurguladı.

"MAHKEME KARARI YOK"

Öte yandan, The Times gazetesine konuşan bir İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilisi "İrlanda, soykırım gibi tanımlamaları ancak uygun bir uluslararası mahkeme kararı veya uluslararası fikir birliği olduğunda yapıyor" açıklaması yaptı. 

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlamıştı.  1915 olayları ile ilgili yazılı açıklama yapan Biden "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz" ifadesini kullanmıştı. 

Joe Biden'dan önceki iki ABD başkanı Donald Trump ve Barack Obama, 1915 olayları için Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen, 'Meds Yeghern' ifadesini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN