İsrail'de seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik üzerine muhalefet bloku liderleri, hükümet kurma gündemiyle toplantı yaptı.
Görüşmeye, eski Genelkurmay Başkanı ve Yashar Partisi lideri Gadi Eisenkot, Birlikte Listesi liderleri Naftali Bennett ve Yair Lapid, İsrail Evimiz Partisi lideri ve eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile Demokratlar Partisi lideri Yair Golan katıldı. Seçim öncesinde ortak hareket etme konusunda anlaşan liderlerin toplantısında, hükümet kurma seçeneklerinin ele alınması bekleniyor.
Yashar Partisi lideri Eisenkot, ABD merkezli X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda toplantının kısa süre içinde başlayacağını duyurdu.
İsrail'de muhalefet lideri Eisenkot: Mümkün olan en geniş hükümeti kurmayı hedefliyoruz
LAPİD: “ŞİMDİ YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY GİDİP BİR HÜKÜMET KURMAK”
Toplantı öncesinde basına konuşan Birlikte Listesi lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin seçimleri iptal etmeye yönelik tehlikeli bir girişimde bulunduğunu öne sürdü.
İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) ve Merkez Seçim Komitesi tarafından kendisine istihbarat materyallerinin sunulduğunu belirten Lapid, seçimlerin usulüne uygun yapıldığını savunarak şu ifadeleri kullandı:
“Seçimler demokratik ve usulüne uygun şekilde gerçekleşti; bunları iptal etmek için hiçbir neden yok. Sadece kaybettiklerini kabul etmeye hazır değiller.”
Lapid, muhalefetin önceliğinin yeni hükümeti kurmak olduğunu belirterek, "Şimdi yapmamız gereken şey gidip bir hükümet kurmak." dedi. Son günlerde yaşananların "Netanyahu ve adamlarının" iktidardan uzaklaştırılması gerektiğini bir kez daha gösterdiğini söyledi.
LİBERMAN'DAN İSTİKRARLI HÜKÜMET ÇAĞRISI
İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman da toplantı öncesinde X hesabından yaptığı açıklamada yeni bir seçim sürecinin önlenmesi gerektiğini belirtti.
Liberman, "Daha fazla seçimi önlemek zorundayız. Oluşan siyasi durumda manevra için yeterli alan var." ifadelerini kullandı.
İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Raam Partisi ve Ortak Liste'nin hükümetin dışında tutulduğu bir formülle "işlevsel ve istikrarlı bir hükümet" kurulabileceğini savunan Liberman, mevcut siyasi tabloda koalisyon oluşturmak için seçenekler bulunduğunu dile getirdi.
Sandıktan aşırılık çıktı: İsrail’in yüzde 92’si savaşa oy verdi
SEÇİM SONUÇLARI MECLİS'TE ÇOĞUNLUĞU BELİRLEMEDİ
İsrail'de 27 Ekim'de yapılan seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre, 120 sandalyeli Meclis'te hiçbir blok hükümet kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaşamadı.
Binyamin Netanyahu liderliğindeki iktidar bloğu 53, Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğu ise 48 sandalye kazandı. İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden iki liste toplam 19 sandalye elde ederek Meclis aritmetiğinde belirleyici konuma geldi.
Seçimlerin kesin sonuçlarının 4 Kasım'a kadar açıklanması bekleniyor. Sonuçların kesinleşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un siyasi liderlerle görüşerek hükümeti kurma görevini kime vereceğine karar vermesi öngörülüyor.
İsrail’de yüzlerce kişiden iki talep: Netanyahu istifa etsin, Yahudi-Arap hükümeti kurulsun
