İsrail "yeşil hattı" da aştı: Batı Şeria'nın statüsü değişiyor

İsrail "yeşil hattı" da aştı: Batı Şeria'nın statüsü değişiyor

İsrail hükümeti, Batı Şeria işgalini ordudan alıp sivil yönetime devretmeye hazırlanıyor. İsrailli bakanlar, Filistin toprağını İsrail hükümetine devrederek bölgedeki egemenliğini güçlendirecek bir antlaşma imzaladı. İsrailli bir avukat, bu adımın, İsrail egemenliğinin “yeşil hattın” ötesine taşıyacağını ileri sürdü.

SELMAN CÖMERT

İsrail hükümeti, Filistin toprağı Batı Şeria'nın “meşru” ilhakı için anlaştı. Savunma Bakanı Yoav Galant, işgal altındaki Batı Şeria’nın yönetim yetkilerinin bazılarını devretmek için Bezalel Smotrich’le anlaştı. Smotrich, İsrail’in hem maliye hem de savunma bakanlığında görev yapıyor.

Haberin kaynağı İsrailli avukat Michael Sfard, devredilen idari makamların bazı askeri operasyonel yetkileri içermese de, bu işgal altındaki topraklar üzerindeki yönetim yapısında çarpıcı bir değişiklik olduğunun altını çiziyor.

Aynı zamanda insan hakları aktivisti olarak tanınan Sfard, Twitter’da paylaştığı bir gönderide, “Batı Şeria'daki yönetim güçlerinin çoğunluğuna ilişkin geniş idari yetkiler, işgal altındaki bölgenin askeri komutanına ait olmayan ellere devrediliyor. Bundan sonra bu yetkiler fiilen Batı Şeria valisi olarak görev yapacak olan Savunma Bakanlığı’ndaki bakan (Smotrich) tarafından tutulacak” ifadeleri yer aldı.

“YETKİ DEVRİNİ GİZLEYECEK İKİ MADDE İÇERİYOR”

Anlaşmaya göre, vali Sivil İdare ve İsrail’in işgal ettiği bölgelerdeki hükümet faaliyetlerini koordine eden COGAT yetkililerini ve hukuk danışmanlarını atamaya yetkili olacak ve politika oluşumundan tek başına kendisi sorumlu olacak.

İsrailli avukat sosyal medya üzerinden, “Anlaşmanın, valinin sözde tabiiyetini Savunma Bakanı'na sunarak yetki devrini gizlemeyi amaçlayan iki madde içerdiğini” ileri sürdü.

AMAÇ, İSRAİL EGEMENLİĞİNİ YEŞİL HATTIN ÖTESİNE GEÇİRMEK

Anlaşmada valinin, İsrail hükümet yetkililerinin İsrail yerleşim bölgelerindeki yetkilerini derinleştirmek için bu yetkilerin tek makamda birleştirilmesini teşvik edecek ve coğrafi olarak Batı Şeria'daki yasal otoritelerini genişletmeye yönelik çalışacağı belirtiliyor. Avukat Sfard’a göre bunun anlamı, “İsrail egemenliğini Yeşil Hattın ötesine genişletmek”.

Yeşil Hat, 1949’da İsrail ile Ürdün, Mısır, Suriye ve Lübnan arasında imzalanan Ateşkes Anlaşmaları sonunda mutabık kalınan sınırın ismi.

Uluslararası yasalar, işgal altındaki bir bölgenin, güvenlik hususlarıyla birlikte işgal altındaki halkın çıkarlarını teşvik etmekle yükümlü olacak işgalci güç (yani ordu) tarafından geçici olarak yönetileceğini belirtir.

Avukat Sfard, uluslararası yasalardan yola çıkarak, “Yetkileri İsrail sivil ellerine(hükümete) devretmek, işgalci orduyu yönetimden uzaklaştırdığı ve onu doğrudan hükümetin iradesine verdiği için bir “de jure” (meşru) ilhak eylemidir - bu egemenliğin bir ifadesidir” mesajını paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN