İsrail’in Filistinlilere en acı dayatması: Evlerini kendi elleriyle yıkıyorlar

İsrail’in Filistinlilere en acı dayatması: Evlerini kendi elleriyle yıkıyorlar

Son dönemde Filistinlilere yönelik baskılarını artıran İsrail yönetimi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayanlara, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle uzun yıllar ikamet ettikleri evlerini kendi elleriyle yıkmaya mecbur bırakıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon Filistinlilere yönelik skandal hamlelerini sürdürürken, İsrailli yetkililerden inşa izni almanın neredeyse imkansız olduğu Doğu Kudüs sakini olan Filistinliler, "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıllarca ikamet ettikleri evlerini kendi elleriyle yıkmaya mecbur bırakılıyor.

Yıkımı gerçekleştirmek için İsrail'e ait belediyeden gelen ekiplerin masrafları 60 bin şekel (yaklaşık 16 bin dolar) talep edilirken, Filistinliler, İsrail makamlarının yıkım işlemini gerçekleştirmesi halinde kendilerine dayatılan masrafları ödeyemedikleri için evlerini kendi elleriyle yıkmak zorunda kalıyor.

33.jpg

Doğu Kudüs'teki Eski Şehir'de yer alan Es-Saadiye Mahallesi sakinlerinden Hasan Cafer, birbirinden zor iki seçenekle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Ya oğlu için yaptığı eski bir binanın üçüncü katında bulunan ve Kubbetu's Sahra'ya bakan daireyi kendi elleriyle yıkması ya da İsrail'e yıkım masrafları için ödeme yapması gerektiğini aktaran Cafer, zor şartlar altında yaptığı evini kendisi yıktığını söyledi.

BAKAN BEN-GVİR’DEN YIKIM EMRİ

Doğu Kudüs’te arazilerin az olması ve İsrail makamlarının inşaat izni vermemesi Filistinlilerin yaşayacak ev bulmalarını zorlaştırıyor. İnşaat izni verilse bile maliyetinin yüksek oluşu, evlerin kira ve satış fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Bölgede, 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı, yarım milyon doları aşarken, kiralar ise bin dolardan başlıyor ve bulunduğu yere göre 2 bin 500 doları geçebiliyor. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, yılbaşında Doğu Kudüs’te ikamet eden Filistinlilerin evlerinin yıkılmasının hızlandırılmasını istemişti.

222.jpg

RUHSAT BAHANESİ

Filistinli, İsrailli ve uluslararası insan hakları örgütleri, Tel Aviv makamlarının, Filistinlilerin Doğu Kudüs'teki inşaat faaliyetlerini kısıtladığını; buna karşın Yahudi yerleşimcilerin önünü açtığını ifade ediyor. İsrail makamları, "yasa dışı" olduğunu iddia ettiği evleri yıkıyor ya da para cezasını öne sürerek ev sahibine zorla kendi evini yıktırıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi tarafından hazırlanan rapora göre, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın yüzde 60'ını oluşturan "C" bölgesindeki yıkımlar, İsrail'in verdiği, "Filistinlilerin alması neredeyse imkansız olan" inşaat ruhsatlarının bulunmaması bahanesiyle gerçekleştiriliyor. Raporda, Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin evlerinin İsrail makamlarına ceza ödememek için sahipleri tarafından yıkıldığı kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN