İtalya başbakanı Libya’da: Tam 8 milyar dolarlık enerji anlaşması

İtalya başbakanı Libya’da: Tam 8 milyar dolarlık enerji anlaşması

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Libya’da güvensizlik ve siyasi kaos ortamına rağmen Avrupa'ya enerji arzını artırmayı amaçlayan 8 milyar dolarlık bir doğal gaz anlaşmasını sonuçlandırmak için başkent Trablus'u ziyaret etti.

Başbakan Meloni, Akdeniz üzerinden göçe de odaklanan müzakereler için enerji anlaşması imzalanmadan önce Trablus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'nin başkanı olan Libya Başbakanı Abdülhamid el-Dbeibah ile bir araya geldi.

İÇ ÇATIŞMA ANLAŞMAYI BALTALAYABİLİR

25 yıllık anlaşmayı imzalayan Libya'nın Ulusal Petrol Şirketi (NOC) Başkanı Farhat Bengdara ve İtalya merkezli Eni Başkanı Claudio Descalzi, doğal gazın yanı sıra güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjilere 8 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

Ancak imzalanan anlaşmalar, ülkeyi hükümetin kontrolü için yarışan ve birbirlerinin siyasi meşruiyet iddialarını tartışan rakip gruplar arasında Libya'daki iç çatışmayla baltalanabilir.

Rusya’nın Ukrayna işgalinden sonra enerji için gözünü başka bölgelere çeviren Avrupa ülkelerinden biri olan İtalya, öncelikle yüzünü Kuzey Afrika ülkelerine döndü. Devlet enerji şirketi Sonatrach, Cezayir'den gaz tedarik etmeye başladı.

YASA DIŞI GÖÇLE MÜCADELEYE GEMİ DESTEĞİ

Dbeibah ve Meloni, Libya'dan İtalya'ya yasa dışı göç konusunu da görüştüklerini söyledi. Dbeibah, Roma'nın yeni arama kurtarma gemileri sağlayarak Libya'yı destekleyeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN