Japonya ile ASEAN arasında mutabakat: İşbirliği artırılacak

Japonya ile ASEAN arasında mutabakat: İşbirliği artırılacak

Gerginliğin son dönemde arttığı Asya-Pasifik’te Japonya ile ASEAN ülkelerinin ekonomi ve güvenlik alanlarında karşılıklı işbirliğinin artırılması konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

Çin'in Doğu ve Güney Çin denizlerinde nüfuzu artarken, Japonya hükümeti, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile çok taraflı ilişkilerini güçlendiriyor.

ASEAN ile Japonya ilişkilerinin 50. yıl dönümü nedeniyle Tokyo'da düzenlenen zirvenin ardından yayınlanan ‘ortak vizyon belgesi’nde, tarafların deniz güvenliği ve tedarik zincirleri dahil gelecek odaklı işbirliklerinin güçlendirilerek artırılması konusunda mutabakata vardığı kaydedildi.

BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ PLANI

Vizyon doğrultusunda sürdürülebilir enerji ile karbonsuzlaşmaya yönelik kamu ve özel yatırımların teşviki ile dijital teşebbüslerin desteklenmesi hedeflenecek. Gelecek 10 yıl içinde 10 milyondan fazla kişiyi kapsayacak "Gelecek Nesil ile Birlikte Gelecek Oluşturmak için Ortaklık" programı başlatılacak. Otomobil üretim ve ihracatında ASEAN'ın merkez statüsünü sürdürecek stratejileri belirleyecek "yeni nesil otomobil endüstrisi" girişimi başlatılacak.

ASEAN bölgesine yatırımları kolaylaştırmak amacıyla Japonya hükümeti gelecek 5 yıl içinde 35 milyar doları aşkın finansman fonunu harekete geçirecek. Tarım, spor, kültür, eğitim ve turizm dahil geniş yelpazedeki işbirliği alanlarında 130 projenin hayata geçirilmesine yönelik somut adımlar atılacak.

‘BARIŞ VE İSTİKRARI KORUYACAĞIZ’

Zirve sonrası Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile ASEAN Dönem Başkanı Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ortak basın toplantısı düzenledi. ASEAN'ı "Asya-Pasifik'te kritik oyuncu" olarak niteleyen Kişida, "Güçlü karşılıklı güvene dayanarak Japonya ile ASEAN yeni zorluklarla mücadele edecek" dedi.

Japon Başbakan, "gelecek 50 yıla doğru yeni adım" atacaklarından memnun olduklarını kaydetti. Widodo da Japonya ve ASEAN'ın uluslararası hukuka bağlı kalarak bölgede barış ve istikrarı koruyacağını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN