Japonya ve Filipinler’den müzakereleri hızlandırma kararı

Japonya ve Filipinler’den müzakereleri hızlandırma kararı

Son yıllarda Asya-Pasifik’te artan gerginlik sürerken, Japonya ve Filipinler’den yetkililer, iki ülkenin güvenlik ilişkisini güçlendirecek savunma anlaşması için müzakereleri hızlandırma yönünde karar aldı.

ABD'nin Hawaii bölgesinde bir araya gelen Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro ile Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, iki ülkenin güvenlik ilişkisini güçlendirecek Karşılıklı Erişim Anlaşması (RAA) için müzakerelerini hızlandıracak.

Çin'in Hint-Pasifik'te artırdığı nüfuzu karşısında Doğu Asya'da kıyı komşusu Filipinler ile işbirliğini güçlendirme çalışmalarını sürdüren Japonya’nın Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, iki ülkenin savunma ilişkilerini ele alan bakanlar, "hukukun üstünlüğüne dayanan özgür ve açık bir Hint-Pasifik" vizyonuyla çalışılmasında anlaştı.

‘BENZER NOKTADA OLAN ÜLKELER…’

Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Kihara, anlaşmanın "benzer düşüncelere sahip ülkeler ile çok katmanlı bir ağ oluşturulmasına ve caydırıcılık yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olacağına" inandığını söyledi.

Tokyo ve Manila hükümetleri, Kasım 2023'te RAA müzakerelerini başlattıklarını duyurmuşlardı.

Söz konusu anlaşma gerçekleşirse bu, Japonya'nın bir Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkesiyle imzaladığı ilk RAA niteliğini taşıyacak.

MİLYONLARCA DOLARLIK BÜTÇE

Çin'in, Hint-Pasifik'te nüfuzunu artırması karşısında, Resmi Güvenlik Yardımı (OSA) ile "benzer düşüncedeki" ülkelerin silahlı kuvvetlerine ekipman transferi kararı alan Japonya, Filipinler'e kıyı gözlem operasyonları için ekipman desteği sağlayacağını açıklamıştı.

Japonya, OSA kapsamında dört Hint-Pasifik ülkesi Bangladeş, Fiji, Malezya ve Filipinler'e hazinesinden 13 milyon dolar bütçe ayrıldığını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN