Japonya silah ihracatı kısıtlamalarını gevşetti

Japonya silah ihracatı kısıtlamalarını gevşetti

Japonya, Hint-Pasifik bölgesinde artan güvenlik riskleri nedeniyle gelecek yıl için savunma harcamalarında artışa gitti. Yurt içinde üretilen füze ve topçu silahlarının ABD dahil ülkelere gönderilmesine izin vermek için silah ihracatı kısıtlamalarını gevşetti. Alınan yeni kararlar ABD'nin Rusya'nın saldırılar altındaki Ukrayna'ya ek askeri yardım sağlamasına yardımcı olacak.

Japonya, savunma sanayi ve silah ihracatı kısıtlamaları hakkında yeni alınan kararları açıkladı.

Japonya Hint-Pasifik bölgesinde artan güvenlik riskleri nedeniyle gelecek yıl için savunma harcamalarında rekor bir artışı onaylamasının ardından, yurt içinde üretilen füze ve topçu silahlarının ABD dahil ülkelere gönderilmesine izin vermek için silah ihracatı kısıtlamalarını gevşetti.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, yeni önlemler hâlâ Japonya'nın savaşta olan ülkelere silah göndermesini engelliyor ancak alınana yeni kararlarla birlikte ABD'nin Ukrayna'ya Rusya'ya karşı savaşında ek askeri yardım sağlamasına yardımcı olacak.

Başbakan Fumio Kishida'nın savunma harcamalarını 2027 yılına kadar NATO standardına göre gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sine kadar ikiye katlama hedefine yönelik alınan kararla savunma bütçesi 7,95 trilyon yene (56 milyar dolar) çıkarıldı.

Japonya kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi yaptığı açıklamada, "Bu, Japonya-ABD ittifakının daha da güçlendirilmesi açısından önemli bir anlam taşıyor. Bu sadece Japonya'nın güvenliğine değil aynı zamanda daha geniş Hint-Pasifik bölgesinin barış ve istikrarına da katkıda bulunacaktır" dedi.

Kabine'de bugün alınana kararlar arasında 2024 yılında savunma harcamalarında yüzde 16'dan fazla rekor bir artışı da onaylandı. Bu karar, Çin ve Kuzey Kore'deki hedefleri vurabilecek uzun menzilli seyir füzelerinin konuşlandırılmasını hızlandıracak.

JAPONYA'NIN İHRACATTA ÖNÜ AÇILDI

Patriot füze savunma sistemi Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı teçhizatlardan biri. Japonya, ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin firmalarının lisansı altında Patriot füzeleri üretiyor.

Önceki kurallara göre, Japonya yalnızca silah bileşenlerini ihraç edebiliyordu ve tamamlanmış ürünleri teslim etmesi yasaklanmıştı.Gözden geçirilen yönergeler artık Tokyo'nun tamamlanmış ürünleri patent sahiplerinin bulunduğu ülkelere ihraç etmesine izin verecek. Üçüncü ülkelere yapılacak herhangi bir yeniden ihracat, Tokyo'nun iznini gerektirecektir.

Financial Times, Japonya'nın BAE Systems lisansı altında üretilen 155 mm top mermilerini İngiltere'ye ihraç etmeyi de düşündüğünü bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN