Kanadalı avukat mahkemede ChatGPT kullandı

Kanadalı avukat mahkemede ChatGPT kullandı

Kanada'da bir avukat, hukuki araştırma için kullandığı yapay zeka botuyla "hayali" davalar oluşturdu. Avukat hakkında dava sürecini yapay zeka ile kötüye kullanması sebebiyle soruşturma açıldı.

Davalarında yapay zeka kullanması nedeniyle soruşturmaya alınan Vancouver'lı avukat Chong Ke'nin, British Columbia yüksek mahkemesinde görülen bir çocuk velayeti davasında hukuki görüşlerini geliştirmek için ChatGPT'yi kullandığı iddia edildi.

Mahkeme belgelerine göre Ke, çocuklarını denizaşırı bir seyahate götürmek isteyen ancak çocukların annesiyle bir ayrılık anlaşmazlığı yaşayan bir babanın avukatlığını yapıyordu.
Ke'nin ChatGPT'ye müvekkilinin durumuna uygulanabilecek önceki içtihat örneklerini sorduğu iddia ediliyor. OpenAI tarafından geliştirilen chatbot üç sonuç üretti ve bunlardan ikisini mahkemeye sundu.

Chong Ke yaptığı açıklamada "Bu iki davanın hatalı olabileceği hakkında hiçbir fikrim yoktu. Meslektaşım bunların bulunamadığına işaret ettikten sonra, kendi araştırmamı yaptım ve sorunları da tespit edemedim," dedi.

'KINANMASI GEREKEN BİR DAVRANIŞ'

Karşı tarafı temsil eden avukatlar, Ke'nin davranışını "kınanması gereken ve azarlanmayı hak eden" bir davranış olarak nitelendirerek, bahsedilen vakaların gerçekliğini belirlemek için önemli ölçüde zaman harcandığına ve masraf yapıldığına dikkat çekti.
Yargıç David Masuhara, "Mahkeme dosyalarında ve mahkemeye sunulan diğer materyallerde sahte davalara atıfta bulunmak sürecin kötüye kullanılmasıdır ve mahkemeye yalan beyanda bulunmakla eşdeğerdir. Kontrol edilmediği takdirde, adaletin yanlış tecelli etmesine yol açabilir" dedi.

HUKUK TOPLULUĞUNDAN MESAJ

Hukuk Topluluğu, hukuki hizmetlerin sunumunda yapay zeka kullanımının potansiyel faydalarını kabul etmekle birlikte, avukatlara yapay zekanın uygun kullanımı konusunda bir rehber yayınlamış olup avukatların müvekkillerine hizmet verirken yapay zekaya güvenmeleri halinde yetkin bir avukattan beklenen davranış standartlarına uymalarını beklemektedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN