Kayıp radyoaktif kapsül tehlike saçıyor: Maden şirketinden özür

Kayıp radyoaktif kapsül tehlike saçıyor: Maden şirketinden özür

Maden sahalarında kullanılan radyasyon dolu radyoaktif bir kapsülün arama çalışmaları sürerken, Avustralya merkezli maden şirketinden özür gecikmedi. Şirket, Batı Avustralya eyaletinin bazı bölgelerini alarma geçiren kapsülün kaybedilmesinden dolayı özür diledi.

Avustralya merkezli dünyanın en büyük maden şirketlerinden biri olan Rio Tinto, Batı Avustralya eyaletinin bazı bölgelerinde bir radyasyon alarmına yol açan küçük bir radyoaktif kapsülün kaybından dolayı özür diledi.

Batı Avustralya İtfaiye ve Acil Durum Hizmetleri Departmanı’na (DFES) göre, madencilikte ölçüm için kullanılan radyoaktif kapsülün Newman bölgesindeki maden sahasından depoya gönderildiği esnada kayboldu.

‘SAMANLIKTA İĞNE ARAMAK’

Yetkililer şimdi kamyonun küçük bir kasaba olan Newman'ın kuzeyinden Perth'te bulunan bir depolama tesisine kadar olan bin 400 kilometrelik yolculuğu boyunca aramakla uğraşıyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Andrew Stuchbery, görevin samanlıkta iğne aramaya benzer olmasına rağmen, arama yapanların radyasyon detektörleri ile donatılması nedeniyle "imkansız olmadığını" söyledi.

‘EN AZ BEŞ METRE UZAK DURUN’

Rio Tinto'nun Demir Cevheri Bölümü Şefi Simon Trott yaptığı açıklamada, "Bu olayı çok ciddiye alıyoruz. Bunun çok endişe verici olduğunun farkındayız ve Batı Avustralya toplumunda yarattığı alarm için üzgünüz" dedi.

6 milimetre çapında ve 8 milimetre uzunluğundaki gümüş kapsül, radyasyon yayan Sezyum-137 içeriyor. Yetkililer, maddeye maruz kalmanın radyasyon yanıklarına ve ölümcül rahatsızlıklara neden olabileceği için, insanların kapsülden en az beş metre uzakta durmasını tavsiye ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN