Kazakistan tek saat dilimine geçiyor

Kazakistan tek saat dilimine geçiyor

İki ayrı saat diliminin kullanıldığı Kazakistan'da yetkililer, önümüzdeki yılın mart ayından itibaren tek saat dilimi uygulamasına geçileceğini bildirdi.

Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı, 1 Mart 2024 itibarıyla tek saat dilimi (UTC+5) uygulamasının hayata geçeceğini kaydetti.

Zaman dilimiyle ilgili kanunda değişikliklerin yapılmasını öngören kararın hükümetin internet sitesinde yayımlandığı bildirilirken, açıklamada, ülkenin batı kesiminde UTC'den (Eşgüdümlü Evrensel Zaman) 5 saat ileri zaman dilimi (UTC+5), diğer bölgelerde ise UTC'den 6 saat ileri zaman dilimi (UTC+6) kullanıldığı belirtilerek "Ülke halkının önemli bir kısmı coğrafi olarak saatlerinin ilerisinde yani idari saat dilimi UTC+6'da yaşıyor" ifadesi kullanıldı.

ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

"İleri saat" uygulamasının birçok hastalığa neden olduğunun kanıtlandığı aktarılan açıklamada, konuyu kapsamlı şekilde araştırmak için Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı bünyesinde 60'tan fazla kişinin yer aldığı çalışma grubunun oluşturulduğu kaydedildi.

Bilim insanları, tıp uzmanları, milletvekilleri, merkezi ve yerel yönetim organlarının temsilcileri ile sosyal aktivistlerden oluşan söz konusu grubun, ileri saat uygulamasının halkın özellikle kronik uyku eksikliği ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğu sonucuna vardığı aktarılan açıklamada, "Çalışma grubunun 1 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, ilgili rapor onaylanarak Kazakistan Cumhuriyeti'nde saat dilimi UTC+5'e geçilmesi önerildi" denildi.

29 ŞUBAT GECESİ BAŞLAYACAK

Açıklamada, UTC+5 saat dilimine geçmek için 2024'ün 29 Şubat'ını 1 Mart'a bağlayan gece, ülkenin batı eyaletleri hariç başkent Astana, Almatı, Çimkent şehirleri ile Doğu Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Jambıl, Türkistan, Abay ve Jetisu eyaletlerinde saatlerin bir saat geriye çekileceği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN