Ketaib Hizbullah meydan okudu: Düşman üslerine saldırılar sürecek

Ketaib Hizbullah meydan okudu: Düşman üslerine saldırılar sürecek

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımı Orta Doğu'da yeni bir şiddet ateşini yakarken, alevler bütün bölgeye yayılmaya başladı. Pentagon Irak'a düzenlediği bombardımanda İran yanlısı Haşdi Şabi ve Ketaib Hizbullah'ı hedef aldı. Ketaib Hizbullah "Gazze ablukası bitene kadar düşman üslerini hedef alacağız" çıkışı yaptı.

İsrail'in Gazze'deki savaşına verdiği destek nedeniyle Orta Doğu'daki üsleri direniş örgütleri tarafından hedef alınan ABD, Irak'a yeni hava saldırıları düzenledi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, hafta sonunda Anbar vilayetindeki Ayn el Esad üssüne düzenlenen saldırılarda Amerikan askeri personelinin hedef alınmasına misilleme olarak Irak'ta İran yanlısı milislere ait üç tesisin hedef alındığı belirtildi.

'ABD DOĞRUDAN YANIT VERDİ'

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla düzenlenen saldırıların "gerekli ve orantılı olduğunu" savundu. Austin, "Bu hedefli saldırılar, İran destekli milislerin Irak ve Suriye'de ABD ve Koalisyon personeline karşı bir dizi tırmandırıcı saldırıya doğrudan yanıt olarak düzenlendi" dedi.

Amerikan saldırılarında Haşdi Şabi ve Ketaib Hizbullah’a ait üslerin hedef alındığı belirtildi. Buna göre, Ketaib Hizbullah’ın Anbar'ın Qaym ilçesindeki Sikek üssünün yanı sıra Babil vilayetindeki Curf el-Sakhar bölgesinde Haşdi Şabi’ye ait bir eğitim sahası bombalandı.

HAŞDİ ŞABİ VE KETAİB HİZBULLAH MEYDAN OKUDU

Haşdi Şabi, bombardımanda bir üyelerinin öldüğünü, dördünün yaralandığını duyurdu. Reuters'a konuşan kaynaklar saldırılarda en az iki kişinin öldüğünü söylerken, Ketaib Hizbullah’ın askeri sözcüsü Cafer Hüseyni X hesabından yaptığı açıklamada "İsrail'in Gazze'deki ablukası son bulana kadar düşman üslerini hedef almayı sürdüreceklerini" söyleyerek meydan okudu. Hüseyni, ABD'nin İsrail'in savaşına destek verdiğini vurguladı.

IRAK BAŞBAKANLIĞI: SALDIRGAN EYLEM

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin ofisinden yapılan açıklamada da ABD'ye tepki gösterildi. Yazılı açıklamada, Irak'ın bu operasyonları "egemenlik ihlali" ve "saldırgan eylem" olarak değerlendirdiği, Irak halkını korumak için gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi. Açıklamada, "ABD'nin son saldırıları, yıllardır devam eden işbirliğinin altını oyuyor" denildi.

IRAK'TA ŞİDDETİ ARTIRAN OLAYDA NE OLMUŞTU?

ABD'nin Anbar'daki Ayn el Esad üssüne geçen hafta yaklaşık 20 füze fırlatılmıştı. Pentagon, maddi hasara yol açan saldırıda dört askerin hafif yaralandığını açıklamıştı. Iraklı bir subayın da yaralandığı saldırının sorumluluğunu, Ketaib Hizbullah ve Nuceba tugayları üstlenmişti.
Pentagon, 7 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki askerlerine yönelik yaklaşık 150 saldırı girişiminde bulunulduğunu söyleyerek iki ülkeye de aralıklı olarak bombardıman düzenliyor.

Irak'taki son saldırılardan birinde önde gelen bir Haşdi Şabi lideri öldürülürken, Bağdat yönetimi egemenlik ihlaline tepki göstererek ülkedeki Amerikan askerlerinin çıkarılması sürecini başlatmaya hazırlandığını açıklamıştı. Washington ise kendilerine resmi bildirimde bulunulmadığını duyurmuştu.

ABD'nin şu an Suriye'de yaklaşık 900, Irak'ta ise 2 bin 500 askeri bulunuyor. Askerlerin bu iki ülkede bulunmasının resmi gerekçesi, yerel güçlere IŞİD saldırılarına karşı destek olmak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN