Kiev, garantörlük talep etmişti: Batı Ukrayna’ya ne kadar garanti verebilir?

Kiev, garantörlük talep etmişti: Batı Ukrayna’ya ne kadar garanti verebilir?

Ukrayna muhtemel bir barış için batılı ülkelerin tam garantörlüğünü talep ediyor. Ancak ABD, Almanya ve Fransa Ukrayna’nın arzu ettiği düzeyde bir garantörlüğü henüz açıkça sunmadı.

KARAR ALMANYA

İstanbul’da yapılan barış görüşmelerinde Ukrayna Rusya’nın tarafsızlık talebine karşın kapsayıcı bir garantörlük talebinde bulunmuştu. BM Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin yanında Türkiye, Almanya, Fransa, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail gibi ülkelerin garantör olmasını isteyen Ukrayna tıpkı NATO’nun ünlü 5. Maddesi gibi Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde garantör ülkelerin savaşa müdahil olmasını istiyor.

Ukrayna’nın bu talebine Almanya’dan genel anlamda bir destek gelirken, Ukrayna’nın arzuladığı düzeyde kapsayıcı bir onay henüz söz konusu değil. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock katıldığı bir televizyon programında “Garantilere ihtiyaç varsa Almanya orda olacak ve garantiler verecek. Biz tam destekle yüzde yüz Ukrayna’nın tarafındayız‘‘ dedi.

Bakan Baerbock barış görüşmelerinin büyük aşama kaydedeceğinden hareket edilecek bir noktada olmadıklarını belirterek, Rus tarafı ile Ukrayna tarafının garantilerden bahsederken aynı şeyi kastetmediğinin altını çizdi.

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit ise çarşamba günü yaptığı açıklamada Başbakan Scholz’un garantörlük konusunda genel bir destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi. Sözcü Almanya’nın bu savaşın askeri bir aktörü olmak istemediğini belirterek, somut sözler vermek için erken olduğunu dile getirdi.

Alman hükümeti tarafından yapılan bu açıklamalardan merkezinde ekonomik yaptırımlar ve insani yardımların bulunduğu bir garantörlük formülü düşündüğü sonucu çıkıyor.

Öte yandan Washington ve Paris de kapsayıcı garantörlük konusunda çekimser davranıyor. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna’nın güvenlik garantisinden tam olarak neyi kastettiğini anlamaya çalıştıkları bildirildi.

Beyaz Saray da güvenlik garantileri hakkında an itibarıyla tam olarak konuşabilmenin mümkün olmadığını açıkladı.

Rusya’nın muhtemele bir saldırısında garantör ülkelerin bu savaşa Ukrayna’nın yanında saldırması opsiyonu uzak bir ihtimal olarak görülüyor. Böyle bir saldırı üçüncü dünya savaşı anlamına geleceği için Batı, Ukrayna’ya bugün askeri bir müdahalede bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN