Prens Selman Arap saflarını sıkılaştırıyor: Katar, İran, Yemen derken Suriye adımı da geldi

Prens Selman Arap saflarını sıkılaştırıyor: Katar, İran, Yemen derken Suriye adımı da geldi

Suudi Arabistan'da veliaht Prens ilan edildikten sonra yürüttüğü sert politikalar nedeniyle eleştirilen Muhammed bin Selman bölgede kaybettiği etkinliğini tekrar inşa için atılımını sürdürüyor. Katar ile bozulan ilişkilerini düzelten Selman, Türkiye, İran ve Yemen'den sonra Suriye hamlesini de gerçekleştirdi. Riyad ve Şam yönetiminin dışişleri bakanları ile görüştü. Görüşme aynı zamanda Esad'ın da iç savaştan sonra Arap saflarına dönmesi anlamına da geliyor.

Suriye'de başlayan 2011'deki iç savaşından sonra bir ilk olarak Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Suudi Arabistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Yapılan ortak açıklamada büyükelçiliklerin tekrar açılacağı ve iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılacağı belirtildi. Açıklama, Arabistan'ın 2012'de Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmesinden bu yana ilk kez Suriye Dış İşleri Bakanı’nın krallığa yaptığı ziyaretin ardından geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın protestoculara ve daha sonra sivillere yönelik acımasız baskısı, 2011'de başlayan ayaklanmanın iç savaşa dönüşmesi nedeniyle Arap hükümetleri tarafından dışlandı. İlişkilerin bozulması, Suriye'nin Arap Birliği'nden çıkarılmasıyla doruk noktasına ulaştı.

Son yıllarda Esad'ın ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlamlaştırmasıyla birlikte Suriye'nin komşuları ilişkileri düzeltme yönünde adımlar atmaya başladı. AP News’ın haberine göre; Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud'un davetlisi olarak Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad başkanlığındaki bir heyet, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri görüşmek üzere Çarşamba günü Suudi Arabistan'a geldi.

'SURİYE ARAP SAFLARINA DÖNÜYOR'

İki ülkenin ortak bildirisinde, "Suriye krizinde ulusal uzlaşmayı sağlayacak ve Suriye'nin Arap saflarına geri dönmesine katkıda bulunacak kapsamlı bir siyasi çözüme" ulaşmak için atılması gereken adımlar üzerinde durulduğu belirtildi.

Açıklamada, "güvenliği artırmanın ve terörün her biçimiyle mücadele etmenin yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede işbirliğini geliştirmenin önemi" de ele alındı. Görüşmelerde ayrıca, "Suriye devletinin içişlerine yapılan dış müdahaleleri sona erdirmek için toprakları üzerindeki kontrolünü genişletmesini destekleme ihtiyacına" değinildi.

ORTA DOĞU'DA BARIŞ RÜZGARLARI MI ESECEK?

Öte yandan Riyad yönetimi Mursi'nin yönetime gelmesi ile ilişkilerin bozulduğu Mısır, Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesiyle köprülerin atıldığı Türkiye, İran'a destek verdiği için ambargo uyguladığı Katar ile, Şii din adamı Nimr El-Nimr'in idam edilmesi üzerine düşman olduğu İran ile ve yine İran ile yakınlığı nedeniyle savaş ilan ettiği Yemen ile barışma atılımı yapıyor. Gelişmeler olumlu sonuçlanırsa Orta Doğu'da düşman olan ülke şimdilik kalmayacak. Zira İran ve İran destekli Şam yönetimi dışında İsrail ile diyalog kurmayan ülke de Orta Doğu'da şimdilik kalmadı.

Sürecin ne kadar 'normal' devam edeceği bilinmez ancak yaşananlar bölgede barış rüzgarlarının esmeye başlayacağını gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN