Kosova'da Barış Gücü'ne karşı işlenen suçun cezası belli oldu

Kosova'da Barış Gücü'ne karşı işlenen suçun cezası belli oldu

Nenad Orloviç, Mayıs 2023'te Sırpların yoğun olarak yaşadığı Kosova'nın kuzeyinde NATO barış gücü askerlerine yönelik şiddetli saldırılardaki rolü nedeniyle 15 ay hapis ve ve 12 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Priştine Asliye Mahkemesi, Kosovalı bir Sırp olan Nenad Orloviç'i, geçen yıl 29 Mayıs'ta Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey kasabası İzveçan'da Sırp protestocular ile Kosova'daki NATO barış gücü KFOR arasında yaşanan şiddetli çatışmalara katıldığı gerekçesiyle 15 ay hapis ve 12 bin avro para cezasına çarptırdı.

Orloviç, bir yetkiliye saldırmaktan ve "cezai suç işleyen ve taşkınlık yapan" kalabalığın bir parçası olmaktan hüküm giydi.

Kararın itiraza açık olduğunu belirten mahkeme, verilen hükümle ilgili "23 Haziran 2023'ten bu yana gözaltında geçirilen süre hapis cezasından sayılacak" açıklamasında bulundu.

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların çoğunlukta olduğu Zubin Potok, Leposaviç ve İzveçan belediyelerine aslen Arnavut olan belediye başkanlarının atanmasına karşı geçen yıl 29 Mayıs'ta Sırplar tarafından düzenlenen protestolar şiddete dönüşmüş ve çok sayıda KFOR personeli yaralanmıştı.

Priştine Asliye Mahkemesi, Nemac (Alman) ve Rus lakaplı Orloviç'in diğer Kosovalı Sırplarla koordinasyon halinde "el yapımı patlayıcılar ve ateşli silahlar" kullanarak KFOR barış gücü askerlerine saldırdığını ve onları tehdit ettiğini açıkladı.

Saldırılarda en az 30 KFOR askerinin yanı sıra görev başındaki çok sayıda Kosova Polisi de yaralanmıştı.

KOSOVA'DAKİ ŞİDDET OLAYLARINDA BEŞ TUTUKLAMA

Balkan Insight'ta yer alan habere göre, Kosova Polisi şu ana kadar Orloviç de dahil olmak üzere en az beş şüpheliyi şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle tutukladı.

Milun 'Lune' Milenkoviç Haziran 2023'te NATO barış gücü askerlerine yönelik saldırıları organize ettiği şüphesiyle tutuklanmıştı.

Rados Petroviç ve Dusan Obrenoviç Şubat 2024'te KFOR'a karşı şiddet içeren protestolara katılmaktan suçlu bulundu. Petroviç altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı, ancak kendi rızasıyla bu ceza 6 bin avro para cezasına çevrildi.

Obrenoviç altı ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak gözaltında geçirdiği süre cezasına sayıldı; beş aydan fazla bir süredir gözaltında tutuluyordu.

Bu yıl 19 Haziran'da, isminin baş harfleri L.D. olan bir başka şüpheli Bistrice sınır noktasında tutuklanmıştı.

'GAZETECİLERE YÖNELİK 30 SALDIRI GERÇEKLEŞTİ'

Kosova Gazeteciler Derneği, Zubin Potok, Leposaviç ve İzveçan'da 23 Nisan 2023'te aslen Sırp olan Kosovalıların boykot ettiği olağanüstü seçimlerde, seçilen belediye başkanlarına belediye binalarını kullanmama ve Kosova Polisi'nin bölgeden çekilmesi çağrısında bulunan protestolar sırasında gazetecilere yönelik 30 saldırı olduğunu kaydetmişti.

Kosova Polisi, Leposaviç ve İzveçan'da gazetecilere yönelik saldırılar nedeniyle hepsi Kosovalı Sırp erkek olmak üzere üç kişiyi tutuklamıştı. Tutuklamalar Haziran 2023'te düzenlenmiş olan bir protesto yapılmasına neden olmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN