Kosovalılar ülkelerini terk ediyor

Kosovalılar ülkelerini terk ediyor

Kosova halkının yüzde 28’nin ülkelerinden ayrılmayı planladıkları ortaya çıktı. Ülkede yapılan ankete göre Schengen bölgesine vizesiz seyahat imkanı tanınan Kosovalıların yüzde 28’inin yılın ilk çeyreğinde ülkeden göç etmeyi planladığını gösterdi.

Kosova’da bugün yayımlanan bir ankette 1 Ocak 2024 itibariyle Schengen bölgesine vizesiz seyahat imkanı kazanan Kosova vatandaşlarının önemli bir kısmı ülkeden ayrılmayı planlıyor. Priştine merkezli GAP Enstitüsü tarafından 14-21 Aralık 2023 tarihleri arasında Kosova genelinde yapılan anket, 18 yaş üstü Kosova vatandaşlarının yüzde 28’inin, 2024’ün ilk üç ayı içinde başka ülkelere göç etmek istediğini ortaya koydu.

BAŞLICA SEBEBİ DÜŞÜK GELİR

Araştırmada büyük çoğunluğu ekonomik sebeplerle Batı Avrupa ülkelerine göç etmek isteyen Kosovalı gençlerin yüzde 20’lik kısmının geçtiğimiz ay 301-450 euro arasında gelir elde ettiğine, yüzde 32.9’luk kısmının ise hiçbir gelir elde etmediği belirtildi.

Kosovalıların göç etmek için tercih ettiği ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Araştırmaya göre Almanya’yı tercih edenlerin oranı yüzde 71.4 iken, ikinci sırayı yüzde 11.7 ile İsviçre, üçüncü sırayı ise yüzde 5.3 ile Avusturya alıyor.

Araştırmaya göre Kosovalıların göç etme kararı vermesinin başlıca nedenleri arasında daha iyi istihdam ve yaşam şartı, daha yüksek ücretler, kariyer gelişimi gibi nedenler yer almakta.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN