Küresel ısınmada yeni rekor: Termometreler kışın ortasında 37 dereceyi gösterdi

Küresel ısınmada yeni rekor: Termometreler kışın ortasında 37 dereceyi gösterdi

Küresel ısınma Dünya çapında rekor seviyelere ulaştı. İnsan ölümlerine neden açan rekor sıcaklıklar kış aylarını yaşayan Güney Yarımküre'de de etkisini gösteriyor. Temmuz ayının dünyadaki en sıcak ay olarak tarihe geçmesinin ardından Şili'nin kuzeyinde hava sıcaklığının 15 derece olması gerekirken, termometreler kışın ortasında 37 dereceyi gösterdi.

İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı sıcak hava dalgaları Güney Yarımküre ülkesi Şili'de de etkisini gösterdi. Kış ayını yaşayan ve sıcaklığın 15 derece olması gereken Şili'de termometreler 37 derece olarak ölçüldü. Kışın kaydedilen bu sıcaklığın küresel ısınmaya bağlı olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan, Santiago Üniversitesi'den iklim bilimci Raul Cordero, "Rekor sıcaklığın kış ayında kayda geçtiğine dikkat çekmek istiyorum. 37 derece kış için olağanüstü bir sıcaklık. Normalde bu mevsimde bölgede hava sıcaklıkları ortalama 15 derece olur. Üstelik bu yerel bir sorun değil küresel bir sorun." ifadelerini kullandı.

''EN SICAK 3 SENEDEN BİRİ''

Diğer taraftan, ülkenin kuzeyinde ve orta kesimlerinde sıcaklık 30 dereceyi aşarken, başkent Santiago'da termometreler 25 dereceye yükseldi. Ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının hafta sonuna kadar etkili olması bekleniyor.

Cordero, "Dünya genelinde temmuz ayı kayda geçen en sıcak ay oldu. Genelde yazın en sıcak ay temmuz olur. Sıcaklıklar ağustosta hafif düşüş gösterir. Bu yıl şimdiye kadarki en sıcak üç seneden biri olarak kayda geçecek gibi gözüküyor. 2023'ün şimdiye kadar yeryüzünde kayda geçen en sıcak yıl olma ihtimaliyse yüzde 50." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN