Lübnan Başbakanı: 4 Ağustos acı bir nokta olarak kalacak

Lübnan Başbakanı: 4 Ağustos acı bir nokta olarak kalacak

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerini Hkümet Sarayı'nda ağırlayan Lübnan Başbakanı Diyab, "4 Ağustos günü Lübnan tarihinde acı bir nokta olarak kalacak. Bu tarih zihinlerimizden silinmeyecek, bu nedenle de 4 Ağustos'u ulusal yas günü olarak kabul edilecek taslağı imzaladım" dedi.

Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, 4 Ağustos 2020 tarihinde Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 tonluk amonyum nitrat maddesinin infilak etmesi sonucu meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerini Hükümet Sarayı'nda ağırladı.

"ÜLKEDEKİ YOLSUZLUĞUN SONUÇLARINDAN BİRİ"

Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamayı ülkedeki yolsuzluğun sonuçlarından biri olarak tanımlayan Diyab, "Beyrut Limanı'ndaki 12. deponun, ülkede patlak veren kronik yolsuzluğun kaynaklarından biri olduğunu daha önce söylemiştim. Ülke genelinde yayılan yolsuzluk kaynakları daha çok var" dedi.

"GERÇEĞİ ÖĞRENMEK İÇİN SORULARIN YANITINA İHTİYAÇ VAR"

Beyrut patlamasında yaşamını yitirenlerin meselesinin tüm ülkeyi ilgilendiren ulusal bir dava olduğundan dolayı devletin tüm kurumlarıyla bunun takipçisi olduğunu dile getiren Diyab, sözlerini şöyle sürdürdü: "Patlamaya sebep olan bu maddeler Lübnan'a nasıl girdi? Bunun ülkeye girişi için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğu bilgisine rağmen girmesini kim sağladı? Bu maddelerin Lübnan'a giriş amacı neydi ve neden 7 yıl boyunca bekletildi? Bu maddelerden kim yararlandı ve patlama ne şekilde meydana geldi? Birinin eliyle mi patlatıldı yoksa teknik bir hatayla mı oldu? Bu boyuttaki bir patlama gelişigüzel olabilir mi yoksa kundaklanmayla mı olur? Bu maddelerin varlığı 7 yıl boyunca neden herhangi bir tehlike oluştur muyordu? İşte gerçeği öğrenmek için tüm bu soruların yanıtına ihtiyaç var."

"ACI BİR NOKTA OLARAK KALACAK"

Kendisinin kanaatine göre Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ilk sorumluğu devleti kontrol eden yolsuzluklar olduğunu söyleyen Diyab, "4 Ağustos günü Lübnan tarihinde acı bir nokta olarak kalacak. Bu tarih zihinlerimizden silinmeyecek, bu nedenle de 4 Ağustos'u ulusal yas günü olarak kabul edilecek taslağı imzaladım" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 190'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 bini aşkın kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin yerinden olduğu açıklanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN