Macaristan İsveç'in NATO üyeliği onayı için tarih verdi

Macaristan İsveç'in NATO üyeliği onayı için tarih verdi

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından gözler Macarsitan'a yönelmişti. Ülkenin iktidardaki Fidesz partisi parlamentonun İsveç'in NATO'ya katılım hedefinin 26 Şubat'ta onaylanması yönünde oylama yapmasını önerdi.

Macaristan'da İsveç'in NATO üyeliği onayı hakkında yeni bir gelişme yaşandı. İktidardaki Fidesz partisi bugün parlamentonun İsveç'in NATO'ya katılım hedefinin 26 Şubat'ta onaylanması yönünde oylama yapmasını önerdi.

Reuters’ta yer alan habere göre parlamentoda büyük bir çoğunluğa sahip olan Fidesz partisi "Grubumuz İsveç'in NATO hedefini desteklemek istiyor" dedi ve Meclis Başkanı'ndan bu oylamanın önümüzdeki Pazartesi günü gündemine alınmasını istedi.

İsveç, yaklaşık iki yıl önce Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin yol açtığı tarihi bir politika değişikliğiyle NATO'ya katılmak için başvurdu. Uzun bir gecikmenin ardından Macaristan, İskandinav ülkesinin bloğun 32'inci üyesi olma hedefini onaylayan son NATO üyesi olacak.

"İSVEÇ İLE OLAN ANLAŞMAZLIĞIMIZ YAKINDA ÇÖZÜLECEK"

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylama planlarına ilişkin haberleri memnuniyetle karşıladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Cumartesi günü parlamentonun yeni bahar oturumu için toplandığında İsveç'in teklifini yakında onaylayabileceğinin sinyalini vermişti. Destekçilerine konuşan Orban, "İsveç ile olan anlaşmazlığımızın yakında çözüleceği iyi bir haber" dedi.

Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto dün yaptığı açıklamada, Macaristan'ın İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Budapeşte'yi ziyaret etmesi halinde İsveç'le ekonomik ve savunma işbirliğinin derinleştirilmesi konusunu görüşebileceğini söyledi. Macaristan, 2001 yılında imzalanan bir sözleşme kapsamında İsveç'in SAAB firması tarafından üretilen Gripen savaş uçağını kiralıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN