Mars 225 milyon kilometreden bile Dünya'yı yönlendiriyor

Mars 225 milyon kilometreden bile Dünya'yı yönlendiriyor

Yeni bir araştırma, Mars'ın yerçekiminin Dünya'daki okyanus akıntılarını yönlendirebileceğini gösteriyor. Derin deniz akıntılarına ait jeolojik kayıtlar, Dünya ile Mars arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlantı, geçmiş küresel ısınma olayları ve hatta okyanus dolaşımı üzerinde etkili olmuş gibi görünüyor. Araştırma, gezegenler arasındaki çekim etkileşiminin, Dünya'nın iklim sistemini şekillendirebileceğini öne sürüyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan son analiz, derin deniz akıntılarının 2,4 milyon yıllık bir artış ve azalış döngüsü gösterdiğini ortaya koydu. Bu araştırma, dünya çapındaki yüzlerce sondaj sahasından elde edilen verilerin ışığında gerçekleştirildi ve 50 yılı aşkın bir süre boyunca toplanan verilere dayanıyor.

TEK YOL MARS VE DÜNYA ARASINDAKİ ÇEKİMSEL ETKİLEŞİMLER

Analiz, derin deniz akıntılarının hızının milyonlarca yılda bir değiştiğini gösterdi. Bu değişimlerin Güneş'ten gelen enerjinin arttığı dönemlerle ve daha sıcak küresel iklimlerle bağlantılı olduğu belirlendi. Sydney Üniversitesi'nden Dr. Adriana Dutkiewicz, derin deniz tortul verilerinde bu 2,4 milyon yıllık döngüleri bulduklarında şaşırdıklarını ifade etti ve bu değişimleri açıklamanın tek bir yolunun olduğunu söyledi: Güneş'in etrafında dönen Mars ve Dünya arasındaki çekimsel etkileşimler.

Araştırmaya göre, Dünya'nın Mars'a olan çekimi, gezegenimizin derin deniz akıntılarında derin değişikliklere neden oluyor. Bu çekimsel etkileşim sonucunda, Dünya'nın her 2,4 milyon yılda bir daha yüksek düzeyde güneş ışınımına ve daha sıcak bir iklime sahip olduğu belirlendi. Daha sıcak döngüler, daha güçlü derin okyanus dolaşımı nedeniyle derin deniz rekorlarındaki kırılmalarla ilişkilendirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN