Moskova yaptırımları Tahran üzerinden deliyor: İran’dan Rusya’ya 400 Balistik füze

Moskova yaptırımları Tahran üzerinden deliyor: İran’dan Rusya’ya 400 Balistik füze

ABD'nin Rusya'nın muhalif lideri Aleksey Navalny'nin ölümü ve Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararı duyurduğu bu günlerde İran'dan yeni bir destek geldi. Reuters'a konuşan altı kaynak İran'ın Rusya'ya 400 Balistik Füze sağladığını belirtti.

Reuters'a konuşan altı kaynak, İran'ın Rusya'ya çok sayıda karadan karaya balistik füze sağladığını ve ABD'nin yaptırım uyguladığı iki ülke arasındaki askeri işbirliğini derinleştirdiğini söyledi.

Reuters'ta yer alan öze habere göre üç İranlı kaynak, İran'ın tedarik ettiği yaklaşık 400 füzenin Zolfaghar gibi kısa menzilli balistik füzeler olan Fateh-110 ailesinden birçoğunu içerdiğini söyledi. Uzmanlar, karada taşınabilen bu füzenin 300 ile 700 kilometre arasındaki mesafedeki hedefleri vurabildiğini söylüyor.

İran Savunma Bakanlığı ve İran'ın balistik füze programını denetleyen Devrim Muhafızları yorum yapmaktan kaçınırken, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili henüz yorum gelmedi.

DÖRT FÜZE SEVKİYATI YAPILDI

İranlı kaynaklardan biri, sevkiyatların geçtiğimiz yılın sonlarında İranlı ve Rus askeri yetkilileri arasında Tahran ve Moskova'da yapılan toplantılarda bir anlaşmaya varılmasının ardından Ocak ayında başladığını söyledi.

Diğer kaynaklar gibi bilgilerin hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen İranlı bir askeri yetkili, en az dört füze sevkiyatı yapıldığını ve önümüzdeki haftalarda daha fazlasının geleceğini söyledi.

Bir başka üst düzey İranlı yetkili, füzelerin bir kısmının Hazar Denizi üzerinden gemiyle Rusya'ya gönderildiğini, diğerlerinin ise uçakla taşındığını ifade etti.

İkinci İranlı yetkili, "Daha fazla sevkiyat olacak. Bunu saklamaya gerek yok. İstediğimiz ülkeye silah ihraç etme iznimiz var" dedi.

AB'NİN ORTA DOĞU'DAKİ FÜZE YAPTIRIMLARI SÜRÜYOR

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın bazı füze, insansız hava aracı ve diğer teknolojileri ihracatına yönelik kısıtlamaları Ekim ayında sona erdi. Ancak ABD ve Avrupa Birliği, Orta Doğu'daki vekillerine ve Rusya'ya silah ihracatına ilişkin endişeler nedeniyle İran'ın balistik füze programına yönelik yaptırımları sürdürdü.

Konuya aşina olan dördüncü bir kaynak ise Rusya'nın yakın zamanda İran'dan çok sayıda füze aldığını doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Ocak ayı başlarında ABD'nin, Rusya'nın halihazırda Kuzey Kore'den temin edilen füzelere ek olarak İran'dan kısa menzilli balistik silahlar almaya yakın olmasından endişe duyduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN