Moskova’nın erkekleri ‘kayıp’

Moskova’nın erkekleri ‘kayıp’

The New York Times gazetesi, Rusya’da başlatılan ‘kısmi seferberlik’ sonrası başkent Moskova’daki durumu aktardı. Başkent genelinde kafelerde, mağazalarda ve toplanmalarda görülen erkek sayısında belirgin bir düşüş olduğu belirtilen haberde pek çoğunun Ukrayna’da savaşmak üzere çağrıldığı, bir grubun ise seferberlik sonrası kaçtığı aktarıldı.

Rusya’nın ‘özel operasyon’ diye 24 Şubat’ta başlatıp iş zora girince seferberlik ilan etmek zorunda kaldığı savaş ülkenin başkenti Moskova’da erkek nüfusunda gözle görünür bir azalışa yol açtı. New York Times’ın ‘Moskova’daki tüm bu erkekler nereye gitti’ başlıklı haberine göre başkent genelinde kafelerde, mağazalarda ve toplanmalarda görülen erkek sayısında belirgin bir düşüş görülüyor.

Haber özetle şöyle devam ediyor: Moskova’nın merkezindeki Chop-Chop Berber dükkanı Cuma öğleden sonraları genelde çok meşguldür. Ancak geçen hafta sonunun başında dört sandalyeden sadece biri doluydu. Olya adlı bir kadın yönetici, “Şu anda genellikle dolu olurduk, ancak müşterilerimizin yaklaşık yarısı gitti” dedi. Müşterilerin çoğu - berberlerin yarısı da - Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in ilan ettiği seferberlikten kaçtı. Birçok erkek de askerlik celbi alma korkusuyla sokaklardan uzak duruyor. Olya geçen Cuma günü işe gelirken, yetkililerin metro istasyonunun dört çıkışının her birinde belgeleri kontrol ettiğine tanık olduğunu söyledi.

12 milyonluk bir şehirde erkeklerin varlığı gözle görülür şekilde azaldı. Özellikle entelijansiya ve yüksek gelir gruplarına mensup erkeklerin kentte görülmemesi dikkat çekiyor. Bazı Rus erkekler daha savaşın başında ülkeyi terk etmeye başlamıştı.Ancak son haftalarda ayrılan erkeklerin çoğu ya askere çağrıldı, ya da celpten kaçınmak istedi. Putin’in “kısmi seferberlik”i açıklamasından bu yana kaç kişinin ayrıldığını kimse tam olarak bilmiyor. Ancak yüz binlerce erkeğin ülkeden ayrıldığı sanılıyor. adam gitti. Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, en az 220 bin kişinin askere alındığını söylemişti. Yetkililere göre, Rusların pasaportsuz girebilecekleri komşu Kazakistan’a en az 200 bin erkek gitti.

On binlerce kişi de Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İsrail, Arjantin ve Batı Avrupa’ya kaçtı. 33 yaşındaki fotoğrafçı Stanislava, çoğunlukla kadınların katıldığı bir doğum günü partisinde, “Artık bir kadın ülkesi olduğumuzu hissediyorum. Bazı mobilyaları taşımama yardım edecek erkek arkadaşlar arıyordum ve neredeyse hepsinin ayrıldığını fark ettim” dedi.

Çok uluslu büyük bir şirketin avukatı olan kocası, Putin’in kararını açıklamasından birkaç gün önce bir askerlik celbi alan Liza, “Arkadaşlarım ve ben buluşuyoruz ve yalnız olmadığımızı hissetmek için birbirimize destek oluyoruz” dedi. 25 yaşındaki kocası Vladimir içeride erzaklarını toplamakta olan 27 yaşındaki Ekaterina ise, “Bu adamlar çocukların elindeki oyuncaklar gibi. Onlar sadece top yemi. Kocamın eve ölü dönmektense birkaç yıl hapiste oturmasının daha iyi olacağını düşünüyorum” diye dert yandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN