Putin'in ordusunun işi artık çok zor: İngiltere en güçlü silahını Ukrayna'ya yolluyor

Putin'in ordusunun işi artık çok zor: İngiltere en güçlü silahını Ukrayna'ya yolluyor

Rus işgali altındaki Ukrayna'ya Challenger 2 tanklarını göndermeyi planlayan İngiltere'nin bu hamlesi gerçekleşirse, ilk kez bir Batılı ülke en güçlü ağır zırhını Kiev'e göndermiş olacak. Challenger 2 tankının Ukrayna'da üstünlük sağlayacağı, "oyunu değiştireceği" düşünülüyor.

Bir İngiliz hükümet sözcüsü, İngiltere'nin "bu savaşı kazandıracak türden yeni nesil askeri teknolojiyle Ukrayna'ya desteğini hızlandıracağını" söyledi. Business Insider'a konuşan sözcü, "Muharebe tanklarının Ukraynalılara oyunun kurallarını değiştirebilecek bir yetenek sağlayabileceği açık" dedi. Başbakan geçen hafta Başkan Zelenski'ye İngiltere'nin elimizden gelen her şeyi sağlayacağını söyledi" dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye Londra'nın elinden geldiğince her şeyi sağlayacağını söylediğini belirten Sözcü, Başbakan'ın Savunma Bakanı Ben Wallace'tan tank tedariki dahil, Ukrayna'ya desteğin nasıl artırılacağını araştırmasını istediğini de sözlerine ekledi.

The Guardian'ın bildirdiğine göre, İngiltere'nin Challenger 2 tanklarının Ukrayna'ya gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin resmi duyurunun Pazartesi günü yapılması bekleniyor. Ukrayna, söz konusu sevkiyata olur gözüyle bakıyor.

'İNGİLİZ TANKI RUS TANKINDAN ÇOK ÜSTÜN, ANCAK SAYISI AZ'

Başka bir kaynak Sky News'e İngiltere'nin yaklaşık 10 adet Challenger 2 tankı tedarik edebileceğini, bu sayının bir filoyu donatmaya yeteceğini, ancak yüzlerce tank talep eden Kiev'in istediği tank sayısının çok gerisinde kaldığını söyledi.

Business Insider'a konuşan bir uzman, Challenger 2'nin bütün Rus muharebe tanklarından üstün olacağını söyledi ve bazı raporlar, tankların savaş alanında Putin'in kuvvetlerine önemli bir darbe vurabileceğini öne sürüyor.

'İNGİLİZ TEDARİKİ BATILI ÜLKELERE ÖNCÜ OLABİLİR'

Küresel stratejik risk danışmanlığı şirketi Sibylline'nın CEO'su Justin Crump'a göre, az sayıda Challenger 2 tankı "simgesel bir jest" olacaktır çünkü tankların etkili olabilmesi için çok sayıda olması gerekiyor.

Crump yine de İngiltere'nin bu hamlesi sonucu birçok Batılı ülkenin Ukrayna'ya tank göndermesine yol açabileceğini belirtti. CEO, özellikle birçok Avrupa ülkesinde halihazırda kullanılan Alman Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya gönderilmeye başlanmasının savaşın gidişatı açısından önemli olduğuna işaret etti.

Polonyalı yetkililer, ülkenin Leopard tanklarını Ukrayna'ya devretmeyi planladığını, ancak bunları yeniden ihraç etmek için Berlin'in iznine ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Crump, "Leopard, Challenger 2 kadar iyi değil, ancak 10 adet Challenger 2 almak yerine 400 adet Leopard alırım" dedi.

Challenger 2 tanklarını bizzat tecrübede eden Crump, güçlü Challenger 2 tanklarının, başta Sovyet dönemi T-72'ler olmak üzere Rusya'nın muharebe tanklarını kolayca geride bırakacağını söyledi.

"Challenger 2, Ukraynalıların bir tanktan bekleyeceği her şeye sahip " olduğunu belirten Crump, "Kesinlikle Rusların sahip olduğu her şeyden çok daha iyiler çünkü Soğuk Savaş sırasında tasarladığımız her şey (Challenger 2, Leopard 2 ve ABD'nin M1 Abrams), Rus muadillerinden önemli ölçüde daha iyi olacak şekilde tasarlandı" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN