Ukrayna’ya tank gönderme şartı: Almanya ‘ilk taşı ABD atsın’ diyor

Ukrayna’ya tank gönderme şartı: Almanya ‘ilk taşı ABD atsın’ diyor

ABD basınında çıkan haberlere göre, Ukrayna’ya tank gönderilmesi konusunda üzerinde yoğun bir baskı olan Almanya hükümeti, önce ABD’nin kendi tanklarını Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’ya göndermesini istiyor.

Wall Street Journal'a göre, Almanya’dan üst düzey yetkililer, Leopard tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesi için önce ABD'nin Abrams tanklarını göndermeyi kabul etmesi gerektiğini söyledi.

ALMANYA’NIN ONAYI ŞART

Polonya, Finlandiya ve Danimarka, ellerinde bulunan Leopard tanklarının bir kısmını Ukrayna ordusuna göndermek istiyor, ancak böyle bir hamle için Almanya'nın izni gerekiyor. Habere göre, Üst düzey Alman yetkililer, Almanya'nın onay vermeye istekli olduğunu, ancak yalnızca ABD'nin Kiev'e Abrams tanklarından göndereceğini duyurması halinde onay vereceğini söyledi.

‘NATO’YLA RUSYA ARASINDA BİR SAVAŞA DÖNÜŞMEMELİ’

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'yı nasıl destekleyeceğine ilişkin kararlar geldiğinde ülkesini dostları ve ortaklarıyla "stratejik olarak iç içe" olarak nitelendirdi. Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Leopard tanklarıyla ilgili soru sorulan Scholz, Ukrayna'da tırmanan çatışmadan endişe duyduğunu söyleyerek “Ukraynalılar cesur mücadelelerinde bizim desteğimize güvenebilirler ancak bunun Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmesini istemediğimiz de açık" dedi.

KOALİSYON ANLAŞAMIYOR

Diğer yandan, Almanya’nın Leopard tanklarını Kiev'e sevkiyatını onaylaması talepleri iktidar koalisyonunu parçalamakla tehdit ediyor.

Scholz'un koalisyonunda bulunan Yeşiller ve Hür Demokratik Parti’nin tankları Ukrayna’ya verme taraftarı olduğu, ancak Sosyal Demokrat Parti’nin isteksiz olduğu bildiriliyor. Savunma Bakanı Christine Lambert, kısmen tank tartışması nedeniyle bu hafta istifa etti. Yerine geçen Boris Pistorius, Almanya'nın çatışmaya "dolaylı olarak" müdahil olduğunu kabul etti, ancak Leopard tankları hakkında yorum yapmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN