Ukrayna'dan Almanya'ya tank tepkisi: Berlin’in Leopard tereddütü bizi öldürüyor

Ukrayna'dan Almanya'ya tank tepkisi: Berlin’in Leopard tereddütü bizi öldürüyor

Rusya’nın işgali devam ederken, Almanya’nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya verilmesinde kararsız kalması Kiev’in tepkisine neden oldu. Tankları Berlin’in izni olmadan Ukrayna’ya verebileceğini belirten Polonya, kararsızlığın insanların ölümüne sebep olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna işgali birinci senesine yaklaşırken, Avrupalı müttefikler Kiev’e yüzlerce destek sağladı. Moskova’ya karşı mücadelesini güçlendirmek isteyen Ukrayna yönetimi daha gelişmiş Batı silahları talep ediyor. Alman yapımı Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesinin müzakere edilirken, Almanya’nın yapılan uluslararası zirvede tank gönderme konusunda kararsız kalması Kiev’in tepkisine neden oldu.

Birçok ülkenin günlerdir yaptığı açıklamalara rağmen Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius, henüz bir karar alınmadığını belirtti. Leopard 2’ler Alman yapımı olduğu için tanklara sahip ülkeler, Berlin’in iznini almadan onu başka bir ülkeye gönderemiyor. Tankları Berlin’in izni olmadan Ukrayna’ya verebileceğini belirten Polonya, kararsızlığın insanların ölümüne sebep olacağı konusunda uyarıda bulundu. Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau Twitter’daki paylaşımında “Ukrayna’yı Rus saldırganlığını püskürtmesi için silahlandırmak bir tür zeka egzersizi değildir. Ukrayna kanı gerçekten dökülüyor. Leopard’lar konusunda kararsızlığın bedeli budur. Şimdi harekete geçmeliyiz” dedi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Ukrayna’ya gerekli ekipmanların hava şartları iyileşmeden verilmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, cuma günkü toplantından “işbirliği çarklarını döndürmeye başlayacak bir karar çıkmasını umduğunu söylemişti. Berlin şu ana kadar NATO üyesi ülkelerde bulunan 2 binden fazla Leopard 2 tankının Ukrayna’ya gönderilmesine izin vermedi; kendi ürettiklerinin yanında ABD yapımı Abrams tankların da gönderilmesini istedi. ABD ise Abrams’ların jet yakıtı kullandığını bu yüzden hem çok yakıt tükettiklerini hem de Ukrayna’ya gönderilmelerinin zor olduğunu savunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN