Putin’in üst düzey bürokratlara güveni kalmadı

Putin’in üst düzey bürokratlara güveni kalmadı

Putin, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından üst düzey üç önemli güvenlik birimiyle ciddi sorunlar yaşadı. Bazı uzmanlar görevinden alındı. Uzmanlar, Rusya Devlet Başkanı'nın bu durumunu yaşadığı hayal kırıklığına bağlıyor.

KARAR ALMANYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin savaş başladığından beri kendisinin de şahsen tanıyıp güvendiği önemli üst düzey güvenlik bürokratlarını görevden aldı.

Spiegel dergisi, Rus gizli servisleri konusunda uzman Andrej Soldatov’la Putin’in yaptığı bu hamleleri konuştu. Soldatov son olarak görevden alınan Ulusal Muhafız Birliği (Rosgwardija) Başkan Yardımcısı Roman Gariow’un görevden alınması hakkında, "Bu önemli bir haber. Resmi olarak emekliye ayrıldığı söyleniyor ama o 45 yaşında ve Ukrayna’da görev yapan Rosgwardija içindeki özel birliklerin başında. Savaşla direkt ilgili. Ayrıca Ulusal Muhafız Birliği, Putin’in en sevdiği projesi. Başında eski koruması Wiktor Zolotov var. Gariow da Putin’in özel güvenliğini sağlayan birimlerde çalışmıştı" dedi.

Soldatov bunun son üç haftada yaşanan üçüncü benzeri vaka olduğunu belirtti. Putin’in savaş başladığı esnada Dış İstihbarat SWR Başkanı Sergej Narişkin’i kameralar önünde aşağıladığını hatırlatan Soldatov, savaştan iki buçuk hafta sonra ise iç istihbarat örgütü FSB içinde üst düzey bürokratlara yönelik ceza davaları açıldığını belirtti. Her iki istihbarat örgütünün de Ukrayna savaşı ile direkt ilgili olduğunu belirten Soldatov, son olarak da Ulusal Muhafız Ordusu’nda yapılan müdahalenin de direkt savaşla ilgili olduğunu belirtti.

Ulusal Muhafız Alayı’nın aslında toplumsal olayları bastırmak amacıyla kurulan bir birlik olduğunu belirten Soldatov, “Ancak istisnai durumlarda Kuzey Kafkasya’da da çarpıştılar. Askeri olarak daha fazlası için eğitimli değiller. Ukrayna’da da görevlendirmeleri Putin’in Ukrayna’da birkaç ulusalcı çeteyi yok etmeyi öngördüğünü ve bu savaşı aslında bir polisiye vaka gibi gördüğünü gösteriyor’’ dedi.

Soldatov Rusya’da üç dış istihbarat örgütü olduğunu belirterek, "SWR’nin resmi yurt dışı istihbarat birimi, askeri istihbarat örgütü GRU ve FSB. Bunların operasyon alanı eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Baltık ülkeleri. Bunların görevi sadece istihbarat toplamak değil aynı zamanda bu bölgelerde Rusya’ya yakın hükümetleri tesis etmek" dedi

Rus istihbarat örgütlerinin Ukrayna’da hem istihbarat hem de siyasi olarak başarısız olduğunu belirten Soldatov “Verdikleri istihbaratlar hayatın gerçekleri ile uyuşmadı. Ayrıca Ukrayna’da Rusya lehine bir muhalefet oluşturmayı başaramadılar. Bu başarısızlıklar güvenlik bürokrasisi hakkındaki soruşturmaları da izah ediyor‘‘ dedi.

Üst düzey FSB yönetcisi Sergej Beseda’ya ev hapsi verilmesi konusuna da değine Soldatov, Amerika’ın Rusya’nın hareket planları konusunda iyi bilgilere sahip olması Rus istihbaratında köstebek şüphesini ortay çıkardığını belirterek “En yakın şüphe bu köstebeklerin FSB içinde olması. FSB mensupları zaten resmi olarak da ABD istihbaratı ile iletişim içinde. Beseda’nın yönettiği daire bu iletişimi sağlıyor.. Beseda’ya karşı sadece ev hapsi cezası uygulanmayacak gibi gözüküyor‘" dedi.

Putin’in başarısız olduğu halde taktiğini değiştirmediğini belirten Soldatov, “Putin hala genel stratejinin doğru olduğuna inanıyor. Ona göre sadece bazı tekil unsurlar başarısız oldu. Özel birlikler yanlış operasyon yaptı. FSP Rus yanlısı direnişi organize edemedi. Narişkin ona yanlış bilgiler verdi vs. gibi. Ama hala genelde doğru davrandığını düşünüyor.

Andrej Soldatov kimdir?
Rus istihbarat örgütleri uzmanı. İrina Borogan ile FSB, Rus interneti ve Rusların kendi göçmenleri ile ilişkileri üzerine kitaplar yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN