Rahile Davut’a gizli duruşmada müebbet: Tek suçu Uygur olarak doğmak

Rahile Davut’a gizli duruşmada müebbet: Tek suçu Uygur olarak doğmak

Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik zulmü uzun yıllardır devam ederken, Uygur Türkü Antropolog Prof. Dr. Rahile Davut için gerçekleştirilen gizli bir duruşmada, Davut’un “bölücülük” suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

Çin aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı başlattığı sistematik zulmünü dünyanın gözü önünde sürdürürken, 2018 yılında hüküm giyen Antropolog Prof. Dr. Rahile Davut’un karara ilişkin itirazının Sincan Uygur Özerk Bölgesi Mahkemesi tarafından reddedilerek müebbet hapis cezası kararı onandı.

Uygur Türklerinin tarihi üzerine çalışan bilim insanı hakkında "bölücülük" suçlaması yapılırken, Diu Hua Vakfı Genel Müdürü John Kamm, "Rahile Davut'un ömür boyu hapis cezasına çarptırılması acımasız bir trajedi, Uygur halkı ve akademik özgürlüğe değer veren herkes için büyük bir kayıptır. Onun derhal serbest bırakılması ve güvenli bir şekilde ailesine geri dönmesi çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

BİN YILLIK KENTE BULDOZER GİRDİ

İnsan haklarına aykırı gelişme, Çin hükümetinden kaynaklara dayandırılırken, yıllardır annesi Rahile Davut'a ulaşamayan kızı Akide Polat, "Annem için her gün endişeleniyorum. Masum annemin hayatını hapishanede geçirmek zorunda kalacağı düşüncesi dayanılmaz acı veriyor. Çin, merhametini göster ve masum annemi serbest bırak" şeklinde konuştu. qha’da yer alan habere göre, göre 57 yaşındaki Davut'un yıllardır araştırdığı bin yıllık tarihi kente, gözaltı kararından sonra Pekin yönetimi tarafından buldozer gönderildi.

RAHİLE DAVUT KİMDİR?

Uygur Türkü Antropolog Rahile Davut kendi alanında yaptığı çalışmalarla akademide önemli bir yer edinmişti. Doğu Türkistan'ın yapısı, tarihi serüveni, Uygur Türklerinin folkloru ve kültürü ile ilgili başarılı çalışmaları Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından "tehlike potansiyeli" taşıdı. Sincan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi'nde öğretmenlik yapan Davut, ilk olarak 2007 yılında Etnik Azınlıklar Araştırma Merkezini kurdu. Davut, son teknolojiyle saha çalışmaları yapıyordu.

yeni-proje-2.jpg

Harvard Üniversitesi, Cornell Üniversitesi ve British Columbia Üniversitesi'nde dersler veren 57 yaşındaki Davut aynı zamanda Pensilvanya Üniversitesi, Washington Üniversitesi, Indiana Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nde misafir olarak öğretim görevlisi oldu. Davut ayrıca, çok sayıda kitap ve makale yayımladı. İlk olarak 2016 yılında gözaltına alınan Davut'un serbest bırakılması için pek çok kurum ve kuruluş Çin hükumetine çağrıda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN