Rümeysa Öztürk sınır dışı edilmeyecek: Federal yargıçtan yürütmeyi durdurma kararı

Rümeysa Öztürk sınır dışı edilmeyecek: Federal yargıçtan yürütmeyi durdurma kararı

ABD'de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesi mahkeme kararıyla durduruldu. Kongre üyeleri ve sivil toplum örgütleri, Öztürk'ün serbest bırakılması için çağrı yaptı. Mahkeme, hükümete savunmasını sunması için 1 Nisan’a kadar süre tanıdı.

ABD’nin Massachusetts eyaletinde bir Türk doktora öğrencisinin sınır dışı edilmesini öngören uygulama, federal yargı tarafından durduruldu. Boston’daki Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, Rümeysa Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yargıç Casper, mahkemeye yapılan başvurunun sonuçlanana kadar sınır dışı işleminin uygulanmaması gerektiğine hükmederken, federal hükümetten 1 Nisan’a kadar savunma dosyasını sunmasını talep etti.

KONGRE ÜYELERİNDEN SERT TEPKİ

Öztürk’ün gözaltına alınması, Washington'da da siyasi tepkiye yol açtı. Aralarında Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin bulunduğu yaklaşık 30 Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) Direktör Vekili Todd Lyons’a hitaben bir mektup kaleme aldı.

Kongre üyeleri mektupta, Öztürk’ün derhal serbest bırakılmasını talep ederek, "Yönetim, ülkenin yasal sakinlerini siyasi görüşlerini ifade ettikleri için gözaltına alamaz ya da sınır dışı edemez." ifadelerine yer verdi.

SİVİL TOPLUMDAN DESTEK

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de yaptığı açıklamada Öztürk’ün salıverilmesi çağrısında bulunarak, olayın ifade özgürlüğü açısından ciddi bir sınav olduğunu vurguladı.

İFTARA GİDERKEN GÖZALTINA ALINDI

Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı Massachusetts’teki evinden iftara gitmek üzere çıktığı sırada, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi ekiplerince gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ü "üniversitede isyan başlatma girişiminde bulunmakla" suçlamıştı. Öztürk’ün gözaltına alınmasının ardından yasal temsilcileri, kararın siyasi gerekçelere dayandığını savunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN