Rusya intikamını yine sivillerden aldı

Rusya intikamını yine sivillerden aldı

Kırım’da Rus güçlerine ait Kalibr seyir füzelerini taşıyan trenlerin vurulmasının ertesi günü Ukrayna’nın kentlerine füze ve dronlu saldırılar düzenlendi. Vurulan hedefler arasında yurt ve okul binaları da yer alırken dört kişi hayatını kaybetti. Zelenskiy, Çin lideri Şi Cinping’in saatler önce Rusya’dan ayrılışına atıfta bulunarak, “Moskova’da ne zaman birileri ‘barış’ kelimesini duymaya çalışsa”, başka bir saldırı emri verildiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya dün gece 20’den fazla insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle saldırdığını bildirdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, bir önceki gün Kırım’ın kuzeyinde, demiryoluyla taşınan Rus seyir füzelerinin imha edildiğini açıklamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Zelenskiy, “Bu sadece bir gecede Ukrayna’ya karşı yapılan terör saldırısı. Ne zaman birileri, Moskova’da ‘barış’ kelimesini duymaya çalışsa, orada bu tür suç içeren saldırı düzenleme emri veriliyor. Ukrayna güçlerinin karada, havada ve denizde başarıları barışı yakınlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırıma uyulması gerektiğini ve bunun Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü’nü güçlendirdiğini vurgulayan Zelenskiy, “Küresel birlik, küresel istikrarı yeniden sağlayabilir.” dedi. Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, sabaha karşı Kiev bölgesindeki Rjişçiv kentine yönelik Rus güçlerince saldırılar düzenlendiği bildirilmişti. Saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı, 4 kişinin de enkaz altında kaldığı kaydedilmişti.Dron saldırıları, şehirde iki öğrenci yurdunun üst katlarını hedef aldı.

Kurtarma hizmetleri, dört kişinin öldüğünü ve yaralılar arasında 11 yaşındaki bir çocuğun olduğunu söyledi. Üç katlı bir okul binası da vuruldu. Bu arada yetkililer, yine vurulan güneydoğudaki Zaporijyaşehrinde bir kişinin öldüğünü ve 25 kişinin de yaralandığını söyledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in saatler önce Rusya’dan ayrılışına atıfta bulunan Ukraynalı lider, “Moskova’da ne zaman birileri ‘barış’ kelimesini duymaya çalışsa”, başka bir saldırı emri verildiğini söyledi.
Putin ve Şi: ‘Batı barışa hazır değil’

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in iki günlük Rusya’yı ziyaretinde, iki ülke liderleri Ukrayna krizinde çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için çağrı yaptı. Çin lideri Şi ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in görüşmelerinin ardından, iki ülke arasında stratejik işbirliği konusunda ortak bildiri yayımlandı.

“Yeni Dönemde Kapsamlı Stratejik İşbirliği Koordinasyonunun Derinleştirilmesi ve Ukrayna Krizinin Diyalog Yoluyla Çözülmesi” başlıklı bildiride taraflar, sorunun çözümü için en iyi yolun diyalog olduğunu vurgulayarak, gerginliği artıracak, çatışmayı uzatarak krizin kontrolden çıkmasına yol açacak adımlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Çin’in ortaya koyduğu barış planı hükümlerinin birçoğunun, Rusya’nın yaklaşımlarıyla uyumlu olduğunu ifade eden Putin, “(Önerilerin) Batı ile Kiev hazır olduğunda barışçıl bir çözüm için baz alınabileceğini düşünüyoruz. Ancak şimdiye kadar onların buna hazır olduğunu göremiyoruz” dedi. Görüşmeye ilişkin ABD’den yapılan açıklamada ise liderlerin Ukrayna konusundaki önerilerinin savaşın yakın zamanda biteceğine dair büyük umutlar vermediği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN