Rusya-Ukrayna savaşında 18'inci gün! Peş peşe 'uzlaşma yakın' mesajı

Rusya-Ukrayna savaşında 18'inci gün! Peş peşe 'uzlaşma yakın' mesajı

Rusya'nın Ukrayna 'ya başlattığı işgal girişiminde18'inci güne girildi. Başkent Kiev de dahil olmak üzere Rus birliklerinin kentlere ilerleyişi sürerken, son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Öte yandan, Ukrayna'dan, müzakere görüşmelerine ilişkin "Önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabilir" açıklaması geldi. Ukrayna'nın ardından, Rusya'dan da benzer bir açıklama yapıldı. İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan sıcak gelişmeler...

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 18'inci gününde devam ederken, Batılı ülkeler de Moskova'yı hedef alan yaptırımlarına devam ediyor.

Rusya'nın Kiev'e doğru ilerleyişi sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün "Bazı küçük şehirler haritadan silindi" dedi.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, iki ülke arasındaki müzakerelerin çevrim içi olarak sürdüğünü belirtti.

UKRAYNA'DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASO

Reuters'ın aktardığı habere göre, Ukraynalı bir müzakereci, "Önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları 10 Mart'ta Türkiye arabuluculuğu ile ilk kez bir araya gelmişti. Görüşmeden net bir karar çıkmazken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmenin ertesi günü yaptığı açıklamada "Ukrayna ile görüşmelerde pozitif değişiklik var" demişti. Diğer yandan, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu 7 Mart'ta Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleşti.

Ukrayna'nın ardından Rusya'dan da uzlaşma mesajı geldi. Rus müzakere heyeti üyesi Leonid Slutsky "Görüşmelerde somut ilerleme kaydettik. İki heyet arasında yakın zamanda ortak bir pozisyonda uzlaşmak mümkün" dedi

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

13 Mart 2022 Pazar

21.13- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

16.13- ABD’nin New York Times gazetesinde çalışan muhabir Brent Renaud, Rus birlikleri tarafından açılan ateş sonucu Kiev'de hayatını kaybetti.

13.10- Yaklaşık 50 Ukraynalıyı taşıyan bir otobüs, İtalya'da yoldan çıkarak devrildi. Kazada 1 kişinin hayatını kaybettiği, birkaç kişinin yaralandığı belirtildi. Kaza, Cesena ve Rimini şehirleri arasında meydana geldi. İtfaiye ekipleri yaralıları kurtarmak için olay yerine gitti.

13.08- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Rus savaş suçlularının" Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'i kaçırdığını duyurdu. Kuleba, konuya ilişkin açıklamayı sosyal medya hesabından yaptı.

Yerel destek alamayan "işgalcilerin" teröre yöneldiğini vurgulayan Kuleba, demokratik olarak seçilmiş Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in "Rus savaş suçluları" tarafından kaçırıldığını belirtti. Kuleba, açıklamasında, "Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları Rusya'nın Ukrayna'ya ve demokrasiye yönelik terörünü durdurmaya çağırıyorum." ifadesini kullandı.

12.30- Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi. Bölgeye sevk edilmek üzere kent merkezi çıkışında ambulanslar hazırlandı.

12.04- Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde şiddetli çatışmaların ortasında kalanların tahliye operasyonunda kullanılan yolcu trenine Rus ordusu tarafından ateş açıldığı bildirildi. Öte yandan, Ukrayna'nın İvano-Frankivsk şehri Belediye Başkanı Ruslan Martsinkov sosyal medyadan yaptığı açıklamada, şehrin uluslararası havalimanının, Rus ordusu tarafından havadan bombalandığını belirterek, "Düşmanın amacı panik ve korku ekmek" ifadesini kullandı.

11.46- Rusya’ya ait bir savaş uçağı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından bu sabah İzyum kenti yakınlarında düşürüldü. İki pilot, alev alarak parçalanan uçaktan paraşütle atladı. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin de düşen uçağı ve atlayan iki pilotun görüntüsünü doğruladı.

11.00- Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkesine saldırı gerçekleştiren Rus ordusundan 12 binden fazla askerin öldürüldüğü, 374 tank, 74 uçak ve 86 helikopterin imha edildiğini bildirdi. Ayrıca Rus ordusunun 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da başlattığı savaşta 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 insansız hava aracı (İHA) kaybettiğini açıkladı.

09.39- Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi. Lviv Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "İşgalciler, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre 8 füze fırlattılar." ifadesi yer aldı.

06.56- NTI uzmanı Igor Bederov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Rus Facebook ve Instagram kullanıcılarının veri güvenliğinin risk altında olabileceğini söyledi.

00.37- Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

00.01- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bugün Ukrayna'dan 489 Türk vatandaşının daha yola çıktığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN