Rusya-Ukrayna savaşında yedinci gün: Kiev direniyor!

Rusya-Ukrayna savaşında yedinci gün: Kiev direniyor!

Rusya-Ukrayna savaşında yedinci güne girildi. Tüm dünyanın ana gündem maddesi olan savaşta Ukrayna ordusu ve halkın tüm mücadelesi sürerken, Rus ordusu birçok bölgeyi bombalamaya ve ateş altına almaya devam ediyor. Rus hava birliklerinin Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Harkov'a indiği iddia edildi. ABD hava sahası ise tüm Rus uçaklarına kapatıldı. İşte Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi yedinci gününde de devam ediyor. İki ülke arasında Belarus sınırında yapılan müzakere görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. İki ülkenin birbirine ilettikleri talepler kabul edilmeyince müzakereler ikinci tura kaldı.

Rus ordusunun başkent Kiev'e ilerleyişi devam ederken, gece boyu kentten patlama sesleri yükseldi. Sokağa çıkma yasağı uygulanan Kiev'de halk geceyi sığınaklarda geçirdi. Çatışmalar Harkov'da da şiddetlendi. Rus ordusu Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti olan Harkov'a hava birliklerini indirdi. ABD hava sahası ise tüm Rus uçaklarına kapatıldı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler;

2 Mart 2022 Çarşamba

22:24-Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonunun yakını vuruldu

22:03-Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu.

16.11-Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın 7 gündür süren saldırılarında 2 binden fazla Ukraynalı sivilin öldüğünü duyurdu.

14.38- Ukrayna ve Rusya arasındaki ikinci tur görüşmelerinin bugün akşam saatlerinde yapılacağı duyuruldu. Açıklama Ukrayna'dan geldi.

13.28- Ukrayna Ulusal Muhafızları yetkilileri, Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nin bulunduğu Enerhodar kentinde bugün kurulan barikatlara toplanan Ukraynalıların görüntülerini paylaştı.

12.45- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini ifade etti.

12.36- Kremlin'den müzakerelere ilişkin yeni açıklama geldi. Açıklamada "Ukrayna heyetinin katılıp katılmayacağı belli değil. Biz müzakere için hazırız." denildi.

11.18- Rus basını duyurdu: Bugün ikincisi planlanan Rusya-Ukrayna müzakeresi ertelendi.

10.48- Mariupol Belediye Başkanı, yoğun bir bombardımana maruz kaldıklarını, yaralıların bile taşınamadığını söyledi. Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko, "Kente çok ağır bir bombardıman var. Yaralılarımızı bile tahliye edemiyoruz" dedi.

10.40- Rusya Savunma Bakanlığı'ndan "206 topçu ve havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi. 67 hedef, 38 hava savunma sistemi 51 radar istasyonu vuruldu." açıklaması yapıldı.

10.30- Zelenskiy, "Bugün Ukrayna'nın yenilmezliğinin sembolüdür. Zafer Ukrayna'nın olacak. Rusya, Ukrayna'yı füzelerle yenemez." derken, Ukrayna tarafından "6 bin Rus askeri öldürüldü" açıklaması geldi. "206 topçu ve havan topu, 46 İHA imha edildi." denildi.

10.15- Rusya, Ukrayna’nın Harkov kentindeki bir polis merkezini vurdu. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada kurtarma ekiplerinin bölgede olduğu, can kaybı ve yaralı sayısının henüz belirlenemediği belirtildi. Görüntülerde, hedef alınan binada yangın çıktığı ve çatısının çöktüğü görüldü.

10.13- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Herson'un kontrol altına alındığını açıkladı.

08.44- Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından ayrıldığını açıkladı.

07.46- Japonya meclisi, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini en sert şekilde kınayan" kararı kabul etti

07.15- Rusya'nın, Ukrayna'nın Jitomir kentinde sivil yerleşim yerlerine ve bir doğum hastanesine yönelik saldırı düzenlediği iddiasında bulunuldu.

06.49- Japonya, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği işgal harekatı nedeniyle Kiev’deki büyükelçiliğini geçici olarak kapatacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada büyükelçiliğin Ukrayna’nın batısındaki Lviv şehrinde kurulan geçici bir büroya devredileceği ifade edildi.

06.25- Ukrayna ordusu, Rus hava birliklerinin Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'a indiğini duyurdu.

06.14- ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing şirketi, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği işgalin ardından Boeing'in Rus havayollarına verdiği desteği askıya alacağını duyurdu.

05.15- ABD Başkanı Joe Biden, "Bu gece, ABD hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatarak, Rusya'yı daha da izole ederek ve ekonomilerine ek bir baskı ekleyerek müttefiklerimize katılacağımızı duyuruyorum" dedi. Biden, ABD güçlerinin "Ukrayna'daki Rus güçleriyle çatışmaya girmediğini ve girmeyeceğini" açıkladı.

04.56- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel İzleme Misyonu üyeleri, Ukrayna'nın Harkov kentindeki Rusya ile Ukrayna askerleri arasında çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle Dnipro kentine tahliye edildi.

02.36- Kanada hükümeti, Ukrayna'da devam eden Rus işgali nedeniyle Rusya'ya birtakım ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından bu hafta sonu itibariyle Kanada limanlarından Rus gemilerinin geçişini yasaklayacağını duyurdu.

02.16- Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları kesintisiz devam ederken, Rusya tarafından atılan bir roket yerel saatle 12.00 sularında Ukrayna’nın Odessa kentine bağlı Dachnoye köyüne isabet etti. Düzenlenen roketli saldırıda, köyde yaşayan 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı. Ukrayna Devleti Acil Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda doğalgaz boru hatlarının zarar gördüğü, 9 evin ve 1 garajın ise kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

01.10- İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın işgalinde Rusya'ya yardımcı olan rolü nedeniyle Belarus'a yaptırım uygulayacağını duyurdu.

01.06- Rusya saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyulurken Jitomir kentindeki saldırıda 1'i çocuk, 4 kişi öldü. Rusya Savunma Bakanlığının Kiev'de Ukrayna istihbaratına, merkezleri vuracağını duyurmasının ardından akşam saatlerinde kentte büyük patlama sesleri duyuldu. Ukraynalı yetkililer, nerelerin hedef alındığını açıklamadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN