Türkiye ve ABD'den ortak birlik mesajı

Türkiye ve ABD'den ortak birlik mesajı

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanlarının görüşmesinden sonra ortak açıklamada bulundu. Açıklamada, "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır" ifadeleri yer aldı. Toplantı öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır." mesajı verildi.

Çavuşoğlu ve Blinken'ın, iki NATO müttefiki ve ortağı Türkiye ve ABD arasındaki güçlü iş birliğini teyit için Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde New York'ta bir araya geldiği kaydedilen açıklamada, "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında öngörüldüğü üzere, ikili iş birliğini açık ve yapıcı diyalog yoluyla geliştirmeyi hedeflemektedir." ifadesi kullanıldı.

İki bakanın görüşmesinde, savunma konuları, terörle mücadele, enerji ve gıda güvenliği, iklim değişikliyle mücadele alanlarında iş birliğinin artırılması ve ticari bağların güçlendirilmesine yönelik yöntemlerin ve somut adımların ele alındığı belirtilen açıklamada, bölgesel konularda istişarelerin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bakanlar ayrıca Rusya'nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini teyit etmişlerdir. Bu çerçevede, Türkiye ve ABD savaşın sona erdirilmesini teminen bir çözüm bulunmasına yönelik desteklerini yinelemişlerdir." ifadesine yer verildi.

BLİNKEN'DEN GIDA GÜVENSİZLİĞİ UYARISI

İki bakan görüşme öncesi gazetecilere açıklamada bulundu. Rusya-Ukrayna savaşı da dahil bir çok konunun gündemlerinde olduğunu ifade eden Blinken, "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, tüm müttefiklerimiz Ukrayna'yı desteklemekte kararlı ve bu Rus saldırganlığının sona erdiğini görmek istiyoruz. Gösterdiğimiz dayanışma için, Türkiye'nin bu çabasında gösterdiğimiz dayanışma için minnettarım. Birlikte uğraştığımız başka birçok zorluk ve belki de Güney Kafkasya da dahil olmak üzere bazı fırsatlar var. Bunun hakkında konuşma fırsatımız olacak" dedi.

Blinken, Çavuşoğlu ile yapacağı ikili görüşme sırasında ekonomik ilişkilerin de gündeme alınmasını istediğini belirterek, "Ekonomik ilişkimizi güçlendirmeye ve geliştirmeye devam etmekten bahsetmek istiyoruz. Aslında, işbirliğinde rekor ticaret seviyelerine ulaştık. Tüm zorluklara rağmen bunu inşa etmek istiyoruz" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları ve gıda güvenliği sorunu gibi konularda NATO Bakanlarıyla daha çok görüşeceklerini belirten Blinken, "Son olarak, ikimiz de bugün buradayız çünkü gıda güvensizliği sorununu, bir süredir bizimle olan Covid-19 mücadelesini, iklim krizini ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığı da dahil olmak üzere çatışmanın zorluklarını şiddetle hissediyoruz" dedi.

Blinken, "Bu nedenle, meslektaşlarımızla biraz zaman geçireceğiz ve ardından gıda güvensizliğinin hafifletilmesine yardımcı olmak için yakın vadede atabileceğimiz adımlar ve daha güçlü bir sistem inşa etmek için atılacak ilk adımlar hakkında konuşacağız" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK KAYGILARI KARŞILANMALIDIR

Blinken'in ardından konuşan Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkilere odaklanacaklarını kaydederek, "Farklılıkları diyalog ve diplomasi yoluyla aşmayı hedefliyoruz. Ayrıca ikili ilişkilerimizi ve işbirliğimizi daha da derinleştirmek için dikkat etmemiz veya odaklanmamız gereken alanlar var" dedi.

100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Pandemiye rağmen 2021'deki artış aslında bu hedefe ulaşma konusunda bizleri daha çok umutlandırdı. Ukrayna'daki gelişmeler ve Rus saldırganlığı, müttefik ve dost olarak Türkiye ve ABD'nin daha iyi işbirliği yapması gerektiğini bir kez daha gösterdi. Bu sadece milletimizin değil, bölgemiz ve ötesindeki dost ve müttefiklerimizin de beklentisidir" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, karşı karşıya oldukları iki yeni zorluk olduğunu ve bunların göç ve gıda güvenliği olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, "Ve burada New York'ta gıda güvenliği konusunda bir oturum düzenlediğiniz için size çok minnettarım ve ayrıca yarın küresel mülteci incelemesinde ele alacağız" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ye üyelik başvurularına da değinen Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Evet, bölgemizdeki tehdidi görüyoruz ve bu yüzden Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi, yeni üye olmak istediğini görüyoruz. Türkiye bu savaştan önce de NATO'nun “açık kapı” politikasını destekliyordu. Ancak bu olası adaylarla - veya zaten aday ülkelerle - ilgili olarak, onların terör örgütlerini desteklediklerine dair meşru güvenlik endişelerimiz de var. Ayrıca savunma ürünlerinde ihracat kısıtlamaları da var.

Bu yüzden endişelerimizi zaten ifade ediyoruz. Ve Berlin'de iki meslektaşım Ann ve Pekka ile samimi ve doğrudan bir konuşma yaptım. Yani demek istediğim, onların güvenlik kaygılarını anlıyoruz ama Türkiye'nin güvenlik kaygıları da karşılanmalıdır. Ve bu aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dostlarımız ve müttefiklerimizle tartışmaya devam etmemiz gereken konulardan biri."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN