Tayvan'da başkanlık seçimini Lai Ching-te kazandı

Tayvan'da başkanlık seçimini Lai Ching-te kazandı

Tayvan'ın yeni Devlet Başkanını seçti. Düzenlenen başkanlık seçimini Çin'in ada üzerindeki toprak iddialarını reddeden iktidar partisinin adayı Lai Ching-te kazandı.

Çin ile egemenlik ihtilafı içinde olan Tayvan'da başkanlık seçimini iktidardaki Demokratik İlerici Parti'nin (DPP) Genel Başkanı ve görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te'nin kazandığı açıklandı.

Lai'nin oyların yüzden 40'ından fazlasını aldı. Ana muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin (Koumintang/KMT) adayı Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih, Lai Ching-te'yi tebrik etti.

Reuters'ta yer alan habere göre, Çin'in 'savaş ve barış arasında bir seçim' olarak nitelendirdiği seçimde ülkenin yeni lideri olarak seçilen Lai Ching-te, Tayvan'ın Çin'den ayrı bir kimliği olduğunu savunuyor ve Çin'in Tayvan üzerindeki toprak iddialarını reddediyor.

Hou Yu-ih ve Tayvan Halk Partisi'nden (TPP) Genel Başkan Ko Wen-je'ye karşı yarışan Lai Ching-te, oyunu kullanmadan önce basına yaptığı açıklamada, "Her bir oyun değeri var çünkü bu, Tayvan'ın zor kazanılmış demokrasisi" ifadelerini kullanmıştı.

Seçime giden süreçte Çin, Lai'nin 'tehlikeli bir ayrılıkçı' olduğunu iddia etmiş, Tayvan'ın resmi bağımsızlığına yönelik herhangi bir adımın 'savaş' anlamına geleceğini savunmuş ve Lai'nin müzakere çağrılarını reddetmişti. Lai bu süreçte, Tayvan Boğazı'nda barışın korunmasına ve adanın savunmasını güçlendirmeye bağlı olduğunu söylemişti. Rakibi Hou ise Çin ile 'halklar arası alışverişin' yeniden başlamasını istediğini belirtmişti. Hou, Çin'e benzer bir şekilde, Lai'nin Tayvan'ın resmi bağımsızlığını savunduğunu söylemişti. Lai ise Hou'nun 'Pekin yanlısı' olduğunu savunmuş, Hou bu söylemi reddetmişti.

tayvann.jpg

Öte yandan, başkanlık seçimiyle aynı anda yapılan parlamento seçim sonucu da önemli. Eğer hiçbir parti bugün yapılan seçimde mecliste çoğunluğu elde edemezse, bu, yeni başkanın yeni yasa veya bütçeyi meclisten geçirme şansını zora sokabilir.

Mecliste 57 milletvekili kazabilen siyasi parti, salt çoğunluğu sağlayarak hükümet kurabiliyor. DPP iktidarında 2016 yılından bu yana, iki dönemdir Tayvan'ın lideri olan Tsai Ing-wen, görev süresi dolduğu için bu seçimde aday değildi. Tayvan'ın yeni başkan ve yardımcısı, bugünkü seçimlerin ardından 20 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayacak. Yeni seçilecek Yasama Meclisi ise 1 Şubat'ta toplanacak.

ÇİN'İN BALONU TAYVAN ÜZERİNDEYDİ

Tayvan'da bugün yapılan seçimler öncesinde Çin'e ait 2 yüksek irtifa balonunun ada çevresinde görüldüğü bildirilmişti. Tayvan Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dün akşamdan bugün sabah saatlerinde kadar Tayvan'ın kuzeyinde ve güneyinde 2 yüksek irtifa balonu tespit edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN