ABD Başkanı Donald Trump, İran ve Orta Doğu gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. İran konusunda “karar verme aşamasında” olduğunu belirten Trump, Tahran’a yönelik atılabilecek adımlar konusunda farklı seçeneklerin değerlendirildiğini söyledi.
Trump’ın açıklamalarını Fox News muhabiri Trey Yingst aktardı. Trump, İran’da “çok da uzak olmayan bir gelecekte çok büyük şeyler gerçekleşeceğini” ifade etti.
İRAN İÇİN ÜÇ SEÇENEK SIRALADI
İran konusunda masada üç seçeneğin bulunduğunu belirten Trump, bunları İran’ı “tamamen imha etmek”, ülkeyi “ekonomik olarak çürümeye bırakmak” ve “anlaşma yapmak” şeklinde sıraladı. Trump, seçeneklerden askeri müdahaleye ilişkin konuşurken, “Benim sorum şu; eğer bunu yapacaksam, bütün ülkeyi ne zaman havaya uçuracağım? Uslu dursalar iyi olur” ifadelerini kullandı.
Trump’a, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın da katılması beklenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında İranlı liderle görüşmeye açık olup olmadığı da soruldu. ABD Başkanı, böyle bir görüşmeye “muhtemelen açık olacağını” belirterek diplomatik temas ihtimalini tamamen dışlamadı.
“FARELER GİBİ SAKLANIYORLAR”
Trump, bölgedeki ABD vatandaşlarına yönelik uyarılara rağmen hafta sonunun kendisi açısından diğer hafta sonlarından farklı olmadığını söyledi.
Yemen’deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik balistik füze saldırılarına da değinen Trump, ABD’nin Husilerle sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti. Trump, Washington ile Husiler arasında ABD ile savaşmama konusunda bir anlaşma bulunduğunu ifade etti.
Trump ayrıca ABD’nin İranlılarla yürüttüğü temaslarda karşılaştığı zorluklardan da söz etti. Anlaşma yapabilecek bazı kişilerin müzakere masasına getirilmesi konusunda sorun yaşandığını belirten Trump, bazı yetkililerin “fareler gibi saklandığını” savundu.
