Ukrayna üst düzey komutanları görevden almayı planlıyor

Ukrayna üst düzey komutanları görevden almayı planlıyor

Ukrayna hükümetinin Beyaz Saray'a ülkenin Rus işgal güçlerine karşı savaşı denetleyen üst düzey askeri komutanını görevden almayı planladığını bildirildi. Zelenskiy'in ofisine yakın bir kaynak, ikilinin yeni bir askeri seferberlik hamlesi konusunda anlaşmazlığa düştüğünü ve Zelenskiy'nin Zaluzhnyi'nin 500 bin yeni asker çağırma önerisine karşı çıktığını söyledi.

İki bilgili kaynak dün Reuters!a yaptığı açıklamada, Ukrayna hükümetinin Beyaz Saray'a ülkenin Rus işgal güçlerine karşı savaşı denetleyen üst düzey askeri komutanını görevden almayı planladığını bildirdiğini söyledi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile çeşitli konularda çatışan General Valeriy Zaluzhnyi'yi görevden alma hamlesi, Ukrayna'nın geçtiğimiz yıl Rusya'nın elindeki önemli miktarda toprakları geri almayı başaramayan karşı saldırısının ardından geldi.

Zelenskiy'in ofisine yakın bir kaynak, ikilinin yeni bir askeri seferberlik hamlesi konusunda anlaşmazlığa düştüğünü ve Zelenskiy'nin Zaluzhnyi'nin 500 bin yeni asker çağırma önerisine karşı çıktığını söyledi.

Ancak kaynak, Zaluzhnyi'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı görevinden alınmasına ilişkin sürecin, taraflar bir sonraki adımları üzerinde çalışırken şimdilik beklemede olduğunu da sözlerine ekledi. Kaynak, bu sürecin ne kadar süreceği belirsizliğini ekledi.

Bilgili ikinci bir kaynak, Beyaz Saray'ın Zaluzhnyi'nin yerini alma planına ilişkin bir tutum belirtmediğini söyledi. Kaynak, "Beyaz Saray'ın cevabının, egemen kararlarını desteklemediğimiz veya itiraz etmediğimiz yönünde olduğunu vurgulamak isterim. Beyaz Saray, personeli hakkında kendi egemen kararlarını vermenin Ukrayna'ya bağlı olduğunu ifade etti" dedi.

Washington Post, Ukrayna'nın Zaluzhnyi'yi kovma planı konusunda Beyaz Saray'a bilgi verdiğini ilk bildiren gazete oldu.

Ukrayna cumhurbaşkanının ofisine yakın bir kaynak, ABD'li yetkililerin Ukrayna'ya Zaluzhnyi'nin görevden alınmasına karşı olmadıklarını söylediklerini söyledi. Kaynak, "ABD, Ukrayna'nın onu görevden almasından memnun. Şu anda her iki taraf da (başkan ve general) geleceğin nasıl görüneceğini belirlemeye ara verdi ve şimdilik statüko bir sonraki duyuruya kadar devam edecek" dedi.

HÜKÜMET YETERLİ SAYIDA ASKERİ SEFERBER ETMEDİ

Geçtiğimiz Perşembe günü Zaluzhnyi, CNN'in internet sitesinde hükümetin yeterli sayıda askeri seferber edemediğini yazdığı bir köşe yazısı yayınladı. "Demir General" olarak bilinen Zaluzhnyi son derece popüler. Onun görevden alınması, büyük mühimmat stoklarıyla donanmış geniş bir Rus kuvvetine karşı bin kilometreden fazla cephe hattında mevzi tutmak için savaşan Ukraynalı askerlerin moralini zedeleyebilir.

Ukrayna kuvvetleri kritik mühimmat sıkıntısı yaşıyor. Ülkenin en büyük silah sağlayıcısı ABD'nin silah tedariki azaldı ve Beyaz Saray ile bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri arasındaki anlaşmazlık, yeni bir yardım paketinin onaylanmasını durdurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN