Ukrayna'dan Papa Francis'in Rusya ile müzakere çağrısına ret

Ukrayna'dan Papa Francis'in Rusya ile müzakere çağrısına ret

Papa Francis bir çatışmanın tarafı için işler kötü gittiğinde kişinin "beyaz bayrak cesaretini" göstermesi gerektiğini söyleyerek, Ukrayna için müzakere çağrısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Papa'yı sanal arabuluculukla suçlayarak çağrıyı reddetti.

Ukrayna dün Papa Francis'in Rusya ile savaşın sona ermesi için müzakere çağrısını geri çevirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy papanın 'sanal arabuluculuk' yaptığını söylerken, Dışişleri Bakanı ülkesinin asla teslim olmayacağını söyledi.

Reuters’ta yer alan habere göre Francis, bir çatışmanın tarafı için işler kötü gittiğinde kişinin "beyaz bayrak cesaretini" göstermesi ve müzakere etmesi gerektiğini söyledi. Papa'nın röportajının, Francis'in Ukrayna savaşını tartışırken "beyaz bayrak" veya "mağlup" gibi terimleri ilk kez kullandığı düşünülüyor.

Zelenskiy, Francis'e veya yorumlarına doğrudan atıfta bulunmadı ancak Ukrayna içinde yardım eden dini şahsiyetlerden bahsetti. Zelenskiy yaptığı açıklamada "Bizi duayla, tartışmayla ve eylemlerle destekliyorlar. Halkla birlikte bir kilise gerçekten de budur. 2 bin 500 kilometre ötede, yaşamak isteyen biriyle sizi yok etmek isteyen biri arasında sanal arabuluculuk" dedi.

'ASLA BAŞKA BAYRAK KALDIRMAYACAĞIZ'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, herhangi bir anlaşmazlıkta güçlü kişinin "ikisini aynı zemine koyup buna 'müzakere' adını vermek yerine iyinin yanında durduğunu" söyledi. Kuleba, Ukrayna ulusal bayrağına atıfta bulunarak İngilizce olarak "Bizim bayrağımız sarı ve mavidir. Bu, uğruna yaşadığımız, öldüğümüz ve galip geldiğimiz bayraktır. Asla başka bayrak kaldırmayacağız" ifadesini kullandı.

Kuleba, Papa XII. Pius'un İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'daki Nazilere karşı harekete geçmediği iddialarına da dikkat çekerek, "(Vatikan'ı) geçmişteki hataları tekrarlamaktan kaçınmaya ve Ukrayna'yı ve halkını yaşamları için verdikleri haklı mücadelede desteklemeye çağırıyorum" dedi.

Ukrayna'nın 5 milyonluk Doğu Rite Katolik Kilisesi'nin Başkanı Başpiskopos Sviatoslav Shevchuk da papanın yorumlarını reddetti. Shevchuk, "Ukrayna yaralandı ama fethedilmedi. Ukrayna bitkin ama ayakta ve ayakta kalacak. İnanın bana, kimsenin teslim olmak gibi bir düşüncesi yok" sözlerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN