Ukrayna'ya asker gönderme krizi: NATO ülkeleri Macron'a karşı

Ukrayna'ya asker gönderme krizi: NATO ülkeleri Macron'a karşı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderilmesi fikri, NATO ülkeleri arasında büyük bir gerginliğe yol açtı. ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, bu öneriye karşı çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Ukrayna'ya asker gönderilmesi konusunda 'hiçbir şeyin dışlanmaması gerektiği' yönündeki açıklamalarının ardından, ABD, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok NATO üyesi ülke, Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünmediklerini belirtti. Paris'te Avrupalı liderlerle yapılan toplantının ardından Macron, Ukrayna'ya asker gönderilmesi konusunda Batı'da bir "fikir birliği" olmadığını ifade etti.

yeni-proje-3.jpg
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, NATO birliklerinin Ukrayna'ya yerleştirilmesinin Rusya ile doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu süreçte, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da yeni kazanımlar elde ettiği ve Kiev'in Batı'dan acilen daha fazla silah ve mühimmat talep ettiği gözlemleniyor.

yeni-proje.jpg
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov

Fransa lideri, hafta başında Ukrayna'ya yardım konusunu ele almak üzere ABD ve Kanada temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Bu toplantı, Rusya'nın Ukrayna işgalinin üçüncü yılına girdiği ve Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük savaşın sona erme ihtimalinin görünmediği bir dönemde gerçekleşti.

yeni-proje-1.jpg
ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, askeri yardımın Ukrayna'nın zafer yolunda kritik öneme sahip olduğunu ve Ukraynalı askerlerin ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmata kavuşmalarını sağlayacağını belirtti. Beyaz Saray, ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da benzer açıklamalarda bulunarak, Ukrayna'ya büyük ölçekli asker konuşlandırma planlarının olmadığını kaydetti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Ukrayna'ya desteğin, Avrupa veya NATO ülkelerinden birliklerin varlığını içermediğini vurguladı.

yeni-proje-2.jpg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya asker gönderilmesi fikrini daha önce reddetmiş, ancak ittifakın Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini belirtmişti. Bu durum, Rusya'nın Ukrayna'dan çok daha büyük askeri güce sahip olduğu bir dönemde, Batılı müttefiklerin modern silahlara önemli ölçüde bağımlı olan Ukrayna'ya yardımlarının boyutunu ortaya koyuyor.

Almanya merkezli Kiel Enstitüsü'ne göre, ABD Ukrayna'ya en fazla askeri yardımda bulunan ülke konumunda. Biden, ABD Kongresi'ni Ukrayna için önemli bir yardım paketini onaylamaya çağırdı, ancak paket şu an ABD Temsilciler Meclisi'nde bekliyor. Avrupa Birliği'nin de Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi gönderme hedefi henüz gerçekleşmedi. Paris'teki toplantıda, üçüncü ülkelerden mühimmat satın alınması konusunda ilerleme kaydedildiği bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN