Uluslararası Çalışma Örgütü verilerle açıkladı: Dünyanın en büyük merdiven altı fabrikası

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerle açıkladı: Dünyanın en büyük  merdiven altı fabrikası

Latin Amerika’da yaşanan sorunlardan biri de kayıt dışı istihdam. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, bölgede her iki kişiden biri yani yaklaşık 155 milyonun üzerinde işçi kayıt dışı çalışıyor. ILO’nun “Latin Amerika ve Karayipler’de İstihdam Görünümü-2022” raporuna göre, bölgedeki kayıt dışı istihdam oranı yüzde 50. Bu oran, Bolivya’da yüzde 80’e yaklaşırken Peru, Ekvador ve Paraguay’da yüzde 60’ın, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti’ndeyse yüzde 50’nin üzerinde.

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Latin Amerika'da çalışan her iki kişiden biri kayıt dışı çalışıyor. Bu oran Bolivya'da yüzde 80'in üzerine çıkıyor. Dünyada gelir dağılımının en adaletsiz olduğu bölgelerden olan Latin Amerika’da yaşanan sorunlardan biri de kayıt dışı istihdam. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, bölgede her iki kişiden biri yani yaklaşık 155 milyonun üzerinde işçi kayıt dışı çalışıyor.

Kayıt dışı istihdam, çalışanlar için düşük ücret, uzun çalışma süreleri, güvencesiz iş, sağlığa ve yargıya erişim gibi sorunlara yol açarken; devlet içinse vergi gelirlerinin düşmesinden sosyal güvenlik açıklarının artmasına kadar sosyoekonomik yapıyı olumsuz etkileyen bir dizi probleme neden oluyor.

ILO’nun “Latin Amerika ve Karayipler’de İstihdam Görünümü-2022” raporuna göre, bölgedeki kayıt dışı istihdam oranı yüzde 50. Bu oran, Bolivya’da yüzde 80’e yaklaşırken Peru, Ekvador ve Paraguay’da yüzde 60’ın, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti’ndeyse yüzde 50’nin üzerinde.

'KADINLARDA KAYITDIŞILIK DAHA FAZLA'

Raporda kayıt dışı istihdam oranının genç nüfusta yüzde 60’a ulaşması ve kadınlarda erkeklere nazaran daha yüksek olması, dikkat çeken veriler arasında yer alıyor. ILO Latin Amerika ve Karayipler Direktörü Claudia Coenjaerts “Araştırmalarımıza göre kayıt dışı çalışanların kayıtlı çalışanlara göre yoksulluk olasılığı 3 ila 4 kat fazla. ‘çalışan yoksul’ların yüzde 70 ile 90’ını bu kesim oluşturuyor” diyor.

Daha çok işportacılık yaparak ya da düşük ücretlerle küçük işletmelerde kayıt dışı çalışan işçilerin çoğu, nakit ödeme karşılığı çalıştığı için bankacılık sisteminin dışında ve ihtiyaç durumunda kredi çekme olanağına da sahip değil.

'65 YAŞ ÜSTÜ OLANLARIN YÜZDE 34.5'İNİN GELİRİ YOK'

Araştırmalar bölgedeki 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 34,5’inin, herhangi bir gelirinin ya da sağlık güvencesinin olmadığını, son üç yıldaki yaşlı yoksul sayısının da 4 milyon 300 bin arttığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar kayıt dışı istihdamın ülkedeki üretim sürecini de olumsuz etkilediğini belirtiyor. İşçilerin sosyal güvenlik ödemelerini yapan üreticilerle, kayıtsız çalıştıranlar arasında, ürün maliyeti açısından haksız rekabet koşulları oluşturduğunu belirtiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmaları, ekonomik yavaşlama dönemlerinde kayıt dışı istihdamın arttığını gösteriyor. IMF verilerine göre 2021’de yüzde 7 büyüyen Latin Amerika ekonomisi, geçen yıl yüzde 3,9 büyüme kaydetti, bu yılki büyüme beklentisiyse yüzde 1,8.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN