Venedik Komisyonu'ndan 'sansür yasası' değerlendirmesi: İfade özgürlüğüne engel

Venedik Komisyonu'ndan  'sansür yasası' değerlendirmesi: İfade özgürlüğüne engel

Avrupa Konseyi, bazı maddeleri TBMM'de kabul edilen "dezenformasyon yasası"nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne "engel" teşkil ettiğini açıkladı.

Muhalefet tarafından 'sansür yasası' olarak eleştirilen 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'nın birçok maddesi TBMM'de kabul edildi. Türkiye'de özellikle muhalefet tarafından eleştirilen düzenlemeye bir tepki de Avrupa Konseyi'nden geldi.

Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerinin anayasa ve yasalarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Konsey'in ilkelerine uygun olup olmadığını denetlemekle hükümlü Venedik Komisyonu, cuma günü konuyla ilgili 'acil bir görüş' metni yayınladı.

Metinde, 2023 Haziran'da yapılacak seçim öncesi yapılan düzenlemenin potansiyel sonuçları nedeniyle 'endişe' belirtildi. 'Oto sansür' endişesinin vurgulandığı açıklamada, Türkiye'deki yasaların dezenformasyonla mücadele için yeterli olduğu vurgulandı.

'İfade özgürlüğü üzerinde olası keyfi kısıtlamalar' içeren bir tasarının kabul edilmesi için 'acil bir toplumsal ihtiyaç' bulunmadığı belirtilen metinde, düzenlemenin AİHS'in 'ifade özgürlüğü' maddesine aykırı olduğu vurgulandı.

Dezenformasyon yasasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine yönelik görüş, 21 ve 22 Ekim tarihlerinde Venedik Komisyonu'nun bir sonraki genel oturumuna sunulacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN